Külföld

Magyartanfolyam Felsőpulyán

Idén ősszel két új tanfolyam is elindult Felsőpulyán. Az egyik a gyermeknéptánc-oktatás, míg a másik a felnőtteknek szóló kezdő, magyar tanfolyam. A képzésekhez az egyesület a bécsi Kancelláriai Hivataltól kapott támogatást.

Magyartanfolyam Felsőpulyán
Nyelvoktatás (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Nagy az érdeklődés a magyarnyelv-oktatás iránt Felsőpulyán – hangzott el pénteken az Osztrák Közszolgálati Rádió nemzetiségi műsorában. Mint az anyagból kiderült, a képzést a Közép-burgenlandi Magyar Kultúregyesület égisze alatt valósították meg. Kántor Krisztián elnök az orgánumnak arról beszélt, a népszerűség oka szerinte az, hogy egyre többen látogatják az általuk szervezett találkozókat – köztük olyanok is, akik nem bírják a nyelvet, így óhatatlanul meg szeretnék érteni, miről folyik körülöttük a szó.

A legtöbben rendelkeznek magyar gyökerekkel, s akadnak olyanok is, aki sok mindent megértenek, sőt olvasni is képesek, de nem mernek megszólalni – fogalmazott Mohl-Szilvágyi Diána. Az oktató hozzátette, a kezdő tanfolyam végére szeretnék elérni, hogy mindenki be tudjon mutatkozni, étteremben, üzletben rendelni, orvosnál, szállodában elmondani, mit akar.

A kultúregyesület már tervezi a folytatást. Tavasszal haladó magyar illetve német képzés is indulna Felsőpulyán. A korábban indított néptánc- illetve a nyelvoktatáshoz az egyesület a bécsi Kancelláriai Hivataltól kapott anyagi támogatást.

Kapcsolódó írásaink