Külföld

Romániában az importautók több mint fele sérült

Szinte hetente jönnek hírek a magyar utakon lefülelt román horrorkaravánokról. Egy, a minap készült felmérés lehangoló képet festett a szomszédságunkban található importautók állapotáról.

Romániában az importautók több mint fele sérült
Trabant a kukában (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Minden ötödik, Romániában vezetett gépjármű módosított futásteljesítményű, és több mint fele korábban megsérült – derül ki egy platform elemzéséből. A Frissújság keddi cikkében a carVertical felmérésére hivatkozva arról ír, Románia huszonhárom ország közül a huszadik azon a listán, ahol a használtautó-piacok a legkevésbé átláthatók Európában.

A járműveknek átlagosan ötvenezer kilométerrel tekerték vissza az óráját, így a vásárló nemcsak túlfizet egy-egy kocsiért, hanem a hamis regisztrációk alapján a karbantartás tervezésekor is gondokba ütközhet – áll a dokumentumban. Emellett a használt állomány több mint kétharmada importból származik, és az érintett négykerekűeknek ötvenhét százaléka előzőleg már megsérült.

A szóban forgó flotta korát tekintve Románia a 9,19 évével a kilencedik helyen áll a vizsgált európai piacok rangsorában. Az átláthatósági rangsort Ukrajna zárja –141,9 ponttal, majd Litvánia (–108,4) és Románia (–100,8) következik. A szakportál szerint ezekből az államokból kockázatos járművet venni, tekintve, hogy itt a legtöbb az átverés.

A carVertical adataiból az is kiderül, hogy Nyugat-Európában a használtautó-piac átláthatóbb, mint Keleten. E térségben Nagy-Britannia áll az első helyen (+126 pont), majd Német- (+96,8), Olasz- (+90,8) és Franciaország (+79,9) következik a sorban. Közép-Európában Horvát-, Cseh- és Magyarország, valamint Szlovákia a középmezőnyben található.

Kapcsolódó írásaink