Külföld

Hanyagolja Pozsony a kisebbségi törvényt

Nem került be a pozsonyi kormány 2023-as törvénykezési tervébe a kisebbségek jogállásáról szóló törvény. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos értetlenül áll az esemény előtt.

Hanyagolja Pozsony a kisebbségi törvényt
Bukovszky László: Nem tudható a halasztás oka
Fotó: Wikipedia

Sajnálom, hogy kimaradt a kabinet 2023-as törvénykezési tervéből a kisebbségek jogállásáról szóló törvény, holott ezt kezdeményeztem, és írásban is kértem – mondta kedden Pozsonyban Bukovszky László. Az Új Szó tudósítása szerint a pozsonyi kormány kisebbségi kormánybiztosának nincs tudomása olyan póthatáridőről, amíg teljesíteni kellene ezt a feladatot.

Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet vezetője, korábbi romaügyi kormánybiztos a hír kapcsán arra hívta föl a figyelmet, hogy e tétel nemcsak a kormányprogramban szerepel, hanem a 2022-es törvény-előkészítés feladatai között is ott volt már. Mint mondta, már ez az ígéret sem lett teljesítve, ezért a szakmai szervezetek elvárták, hogy 2023-ban pótolják az elmaradást. Hozzátette, a kormányprogram azzal indokolja a jogszabály elfogadását, hogy az elengedhetetlen a kisebbségek asszimilációjának lassításához.

Az újabb csúsztatás okára egyébként nem érkezett semmiféle hivatalos magyarázat Pozsonyból.

Kapcsolódó írásaink