Belföld

Fókuszban a szerb kisebbség

Ünnepélyes keretek között adták át Deszken vasárnap a kibővített Szent Száva Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központot. A beruházás révén egy kétszintes épületszárnyat kapott a komplexum.

Fókuszban a szerb kisebbség
Teljesen új épületet kapott a helyi szerb közösség
Fotó: Deszk önkormányzatának honlapj

Az oktatási tevékenység és a kulturális programok fejlődésével az évek során a centrum látogatóinak száma is megnőtt, így szükségessé vált az intézmény további bővítése – hangoztatta vasárnap Deszken Brczán Krisztifor. A helyi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat és a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke a kibővített Szent Száva Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központ átadásán hangsúlyozta, a beruházást egy, a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesülettel közösen elnyert uniós projekt tett lehetővé. Utalt arra is, Deszken 2011-ben alakították ki a helyi szerb iskolát és óvodát.

Az intézményt az elmúlt bő évtizedben hat, határon átnyúló szerb-magyar Interreg program keretében fejlesztették. 2016-ban alakították ki az épület emeleti részét, amelyben az egyesület által létrehozott helytörténeti gyűjtemény kapott helyet, valamint a közösségi tér és a kézművesműhelyek működnek ott – idézte fel az elnök.

A központ kétszintes, csaknem kétszáz négyzetméteres új szárnya száznegyvenmillió forintból épült meg. A kivitelezés költségeit az uniós forrás mellett – az emelkedő árak miatt – mintegy hetvenmilliós kormányzati támogatás fedezte. A négy foglalkoztatóhelyiségben szerteágazó tevékenység zajlik majd – mondta az elnök. Hozzátette, szeretnék a központot tovább bővíteni, a következő lépésként tornacsarnok és rendezvényterem felhúzását tervezik.

Kapcsolódó írásaink

Ortodox öröm

ĀAz újévet ünnepelték a legnagyobb pravoszláv székesegyháznál, Szerbiában