Külföld

Jelentősen emelné az orvostanhallgatók számát Pozsony

Szlovákiának kiemelt érdeke, hogy a jelenlegi hétszázról akár ezerkétszázra emelje a hazai medikusok számát. Igor Matovič, a pozsonyi kabinet pénzügyminisztere külön támogatást adna az orvostudományi karoknak azért, hogy e célt már a következő tanévtől elérhessék.

Jelentősen emelné az orvostanhallgatók számát Pozsony
Egyetemi hallgató a műtéti hegek varrását gyakorolja (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Rendkívül súlyos az orvoshiány Szlovákiában, s ez már az ellátás biztonságát veszélyezteti. A helyzet megoldására Igor Matovič pénzügyminiszter külön támogatást adna a szakági karoknak azért, hogy a jelenlegi hétszázról akár ezerkétszázra emelkedjen a medikusok száma – írta meg az Új Szó.

A tárcavezető közlése szerint egy-egy évfolyamon körülbelül négyszázharminc külföldi orvostanhallgatót képeznek Szlovákiában. A karok vezetői azt állítják, hogy muszáj felvenniük őket, mert fejenként hozzávetőleg négyezer euró bevételhez jutnak tőlük, s ez több, mint amennyit a helyi diákok után fizet nekik az állam –fogalmazott Matovič. Hozzátette, észszerűtlen lenne nem odaadni az egyetemeknek a különbséget – pláne annak fényében, hogy így gyaníthatóan több lenne a jelentkező és az olyan végzős, aki úgy dönt, Szlovákiában marad.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom