Külföld

Pozsony a B tervre készül

Hétfői ülésén azzal foglalkozott Pozsonyban a központi válságstáb, mit tesz az állam, ha nem születik megállapodás a kormány és az orvosok között. E hónap végén kétezeregyszáz doktor tűnhet el a rendszerből.

Pozsony a B tervre készül
Eduarg Heger (középen) és Roman Mikulec (balra) maradásra bírná az orvosokat
Fotó: AFP/Peter Lazar

Igyekszünk elkészíteni az úgynevezett B tervet, ha nem jönne létre a megállapodás – hangoztatta hétfőn Pozsonyban Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Mint az Új Szó tudósításából kiderül, a tárcavezető kifejezte aziránti reményét, hogy nem lesz szükség a válságstáb további ülésezésére. Hozzátette, a kormányhivatalban folyamatosan zajlik a tárgyalás a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) és Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter között.

Mint arról többször beszámoltunk, október elején harmincegy kórház kétezeregyszáz orvosa adta be a felmondását. Ez az év eleje óta távozottakkal együtt eléri a háromezret. A LOZ a lépést azzal magyarázta, hogy nem értenek egyet a rendszer jelenlegi működtetésével. Aláhúzták, nyolc feltétel teljesítését követelik, amelyek az egészségügy helyzetének javítását célozzák.

A szakszervezet egyik képviselője hétfőn a tárgyalások szünetében azt közölte, a fizetéseknél hajlandó kompromisszumra, de a maradék pontokból nem engednek.

Kapcsolódó írásaink