Külföld

Meghalt a mexikói Nemzeti Gárda egyik parancsnoka egy összecsapásban

A csütörtöki konfliktusban meghalt egy támadó is, és megsebesült a Nemzeti Gárda négy tagja

Szervezett bűnbandába tömörült fegyveresek elleni harcban életét vesztette a Nemzeti Gárda helyi parancsnoka Mexikó Zacatecas nevű államában csütörtökön – közölték a helyi hatóságok.

Meghalt a mexikói Nemzeti Gárda egyik parancsnoka egy összecsapásban
Képünk illusztráció
Fotó: MH

José Silvestre Urzúa tábornok kötelességteljesítés közben halt meg – írta a Twitteren Rosa Icela Rodríguez mexikói biztonsági miniszter.

Urzúa a gárda egyik legmagasabb rangú parancsnoka és zacetacasi részlegének vezetője volt.

A csütörtöki konfliktusban meghalt egy támadó is, és megsebesült a Nemzeti Gárda négy tagja – közölte az ügyészi hivatal.

Két fegyveres férfit és egy nőt őrizetbe vettek.

A Mexikó középső részén fekvő Zacatecas államban mindennapos az erőszak a drogbandák között. Tavaly 1050 gyilkosságot követtek el az államban, körülbelül kétszázzal többet, mint 2020-ban.

A mexikói törvényhozás a múlt hónapban jóváhagyta a hadsereg közbiztonság fenntartásában játszott szerepének és utcai jelenlétének meghosszabbítását 2028-ig. Szeptember elején a kongresszus a hadsereg felügyelete alá helyezte a Nemzeti Gárdát, amelyet 2019-ben hoztak létre katonai rendőrségként. Az egység megalakításának fő céljai között szerepel a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint a rendőri korrupció felszámolása.

Kapcsolódó írásaink