Külföld

Ismét zavargást szerveztek az erőszakos zöldek

Magasról tesznek mások érdekeire és a kulturális javak védelmére a klímaaktivisták. A leöntött festmények után szerdán egy koncertet, míg csütörtökön a berlini repteret vették célba az erőszakos zöldek.

Ismét zavargást szerveztek az erőszakos zöldek
Károkozás mesterfokon (képünk a berlini reptéren készült)
Fotó: dpa via AFP/Christoph Soeder

Átmenetileg leállt a közlekedés a berlini nemzetközi repülőtéren csütörtökön az erőszakos klímaaktivisták tiltakozó akciója nyomán. A légikikötő kora esti közleménye szerint több személy illetéktelen behatolása miatt kellett blokkolni két kifutópálya forgalmát.

A német főváros és a körülötte elterülő Brandenburg tartomány nemzetközi repülőterét az Utolsó Nemzedék nevű erőszakos éghajlatvédelmi csoport bénította meg. Több aktivistájuk pillanatragasztóval a pálya burkolatához rögzítette magát, egy társuk felvételeket készített a történtekről – számolt be a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

Az akció első fél óráját közösségi portálokon élőben közvetítették. A felvétel alapján a rendőrség nagyjából a tizedik percben érkezett az aszfalthoz rögzített fiatalemberekhez. Az első aktivisták 16 óra körül hatoltak be a repülőtérre, átvágva a területet védő kerítést. A reptér tájékoztatása szerint a közlekedést 18.20 óra körül indították újra.

Az éghajlatvédelmi erőfeszítések azonnali növelését követelő csoport az utóbbi hónapokban számos hasonló figyelemfelkeltő és tiltakozó akciót hajtott végre. Szerdán például két aktivistájuk a karmesteri pulpitushoz rögzítette magát egy, a Berlini Filharmonikusok által tartott hangverseny közben Hamburg világhírű koncertpalotájában, az Elbai Filharmóniában.

A zenészek alapítványa csütörtökön tudatta, megvizsgálja, hogyan akadályozhatná meg saját koncerttermében a hasonló eseteket. Közölték, felvették a kapcsolatot a helyszínt biztosító biztonsági cég képviselőjével az eset tisztázása érdekében.

Kapcsolódó írásaink