Külföld

Tüntetésre készülnek a román mentősök

Több mint ezer mentőszolgálati alkalmazottat várnak kedden Bukarestbe. A szakszervezet által tervezett demonstrációra Hargita megyéből is érkeznek majd résztvevők.

Tüntetésre készülnek a román mentősök
Ezer alkalmazottat várnak kedden a szolgálat tagjai közül Bukarestbe (Képünk illusztráció, és a román mentőszolgálat egy egységét ábrázolja.)
Fotó: AFP/Daniel Mihaliescu

Tiltakozásra hívta kollégáit Bukarestbe Gheorghe Chis, a Mentős Szakszervezetek Országos Szövetségének (FNSAR) elnöke – írta meg hétfőn a Székelyhon. A kormányhivatal épülete előtti demonstráción a résztvevők a belügyminisztériumhoz tartozó Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) és a bukaresti egészségügyi tárca közötti, egyre élesedő konfliktusra szeretnék fölhívni a közvélemény figyelmét.

A dolgozók több pontban foglalták össze követeléseiket. Hargita megyéből egyébként ötvenen vesznek részt az eseményen, azonban összességében legkevesebb ezer ember jelenlétére számítanak.

Részeg Attila, a Hargita Megyei Mentőszolgálat Ambusan nevű szakszervezetének elnöke szerint a legnagyobb probléma abból adódik, hogy a szakmát két irányból vezetik: a költségvetésüket az egészségügyi minisztérium biztosítja, azonban sok működési döntés a belügyhöz tartozó DSU-tól is függ. Létrehoztak ugyan egy közös bizottságot az átlátható és konszenzuson alapuló döntések érdekében, azonban ennek a találkozói rendre elmaradtak. Oka ennek az, hogy a testület elnöke, Raed Arafat belügyi államtitkár április óta nem hívta össze az ülést, így a mentőszolgálatok számára létfontosságú döntések nem születtek meg.

Többek között ez is lehetett az oka annak, hogy mintegy négyszáz új rohamkocsi beszerzése maradt el, holott nagy szükség lett volna azokra. Mindezen túl a bérek rendezését és a munkakörülmények javítását is szorgalmazzák a tüntetők.

Kapcsolódó írásaink