Külföld

Megnőtt a tüntetések száma Európában

Európa hónapok óta tüntetésektől hangos

Az európai lakosok egyre nehezebben tűrik az elszálló árakat és az egyre magasabb inflációt. A lavinát az Oroszország ellen bevezetett brüsszeli szankciók hatása indította el. Szakértők szerint ugyanis a retorziók inkább az uniót érintik rosszabbul és nem Moszkvát. Az energiaárak az eurózóna 19 országában rekordszintre emelték az inflációt. A Verisk Maplecroft kockázati tanácsadó és hírszerző cég arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború következményei jelentősen megnövelték a polgári zavargások kockázatát Európában.

Megnőtt a tüntetések száma Európában
Európa viseli a szankciók negatív következményeit.
Fotó: Reuters

Feldühödött cseh tiltakozók az unióból és a NATO-ból való kilépést követelték. Az egyik demonstráló a Reutersnek azt nyilatkozta, felháborító, hogy a cseh kormány nem törődik a csehek szenvedéseivel, inkább támogatja Ukrajnát. A tiltakozók azt szorgalmazták, hogy Prága folytasson közvetlen tárgyalásokat Moszkvával a gázellátásról. A tüntetők azt skandálták, hogy nemet mondanak az áremelkedésre és elítélték a prágai vezetést ukránbarát politikája miatt.

Objektum doboz

A demonstrálók szerint az Európai Unió és a NATO a legsötétebb hatalmak.

Olaszországban is egymást érik a tüntetések. Veronában is utcára vonultak a helyiek. A tiltakozók ellenezték az oroszellenes szankciókat és azt követelték, hogy Itália lépjen ki a NATO-ból. Az egyik tüntető azt mondta, hogy lassan a számlákat sem tudja kifizetni, miközben Ukrajna folyamatosan kapja a külföldi segélyeket. Hozzátette: nem tehet a háborúról, mégis ő fizeti meg az árát.

Genovában is hangot adtak elégedetlenségüknek. A lakosok az emelkedő megélhetési költségek és az elhibázott szankciók ellen tiltakoztak. A demonstrálók az összes büntetőintézkedés eltörlését, az elszálló árak csökkentését követelték. Több tüntető azt skandálta, hogy elég volt az uniós és az amerikai uralomból.

Németországban is a rohamosan növekvő élelmiszer- és rezsiárak miatt emelték fel hangjukat a lakosok.

Berlin szívében háromezren gyűltek össze.

Az AFP hírügynökségnek egy német fiatal azt mondta: a jelenlegi infláció mellett nincs jövőjük, már egy kebabot sem tudnak megvenni, sőt azt sem tudják, miből fognak ételt vásárolni.

Az unió egyik legerősebb gazdaságában hetvenéves rekordszintre emelkedett októberben az infláció. Szakértők szerint pedig még a neheze hátra van.

Objektum doboz

Európát súlyos válság sújtja. Miközben az Európai Unió országai küszködnek, hogy megoldást találjanak energiaválságra, az Egyesült Államok dörzsöli a tenyerét, hiszen a nagyhatalom a háború egyik legnagyobb nyertesének számít. Egyre több vállalat helyezi át a székhelyét a tengerentúlra.

Az Egyesült Államoktól vásárolt LNG mennyisége júniusban először haladta meg az Oroszországból származó vezetékes gáz mennyiségét, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok arra törekszik, hogy kifúrja Oroszországot és Európa legnagyobb energiaszolgáltatójává váljon.

FORRÁS: Telegram, Reuters, AFP, Die Welt, Fox News

Kapcsolódó írásaink