Külföld

Szijjártó: Azt mondták, hogy hazudok

Ma Nyugat-Európában és Brüsszelben letagadják, hogy a szankciók első körének a bevezetésekor az elvárás az volt, hogy a szankciók segítenek a háborút hamarabb lezárni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy szombaton közzétett videóban a közösségi médiában.

Szijjártó: Azt mondták, hogy hazudok
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MH/Hegedűs Róbert

A tárcavezető felelevenítette brüsszeli vitáit: „Voltak ezek az elvárások, amikről itt előbb beszéltem Önöknek, hogy orosz gazdaság a térdére esik, a háború gyorsan véget ér. Mondom, ez volt az elvárás, azért nem tartunk itt. Mire néhány nyugat-európai kolléga és az Európai Unió főképviselője egy emberként kezdte mondani, hogy ne hazudjak, mert ilyen elvárás sose volt”.

Szijjártó ezek után elmesélte, hogy megkérdezte: ha nem az volt az elvárás a szankciókkal szemben, hogy azok segítenek a háborút hamarabb lezárni, akkor mi?”

„A szankciók teljes csődjének a legnagyobb beismerése az, hogy ma Nyugat-Európában és Brüsszelben letagadják, hogy a szankciók első körének a bevezetésekor az elvárás az volt, hogy a szankciók segítenek a háborút hamarabb lezárni” – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint ezek után mindenki számára világos kell hogy legyen, hogy „az Európai Unió kizárólag azért akar újabb és újabb szankciókat bevezetni, hogy a saját maga hibás, rendkívüli mértékben súlyos károkat okozó döntéseit még valahogyan mentegesse”.

Objektum doboz

Szijjártó szerint annak kimondása, hogy a szankciók csődbe vitték Európát, „gyakorlatilag felelősök után kiáltana”.

„Viszont ha ez kimondásra kerülne, akkor elő kéne állniuk azoknak a brüsszeli vezetőknek, akik február végén, március elején a szankciók bevezetést javasolták. Pedig a külügyminiszter szerint ha előállnának, és kimondanák, hogy mi hibáztunk, miattunk került az európai gazdaság recesszióközelbe”, akkor azt is ki kellene mondaniuk, hogy lemondanak posztjukról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom