Külföld

Irán a migráció és a kábítószerkereskedelem megállításáért sokat tesz

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadta Szejed Ehszan Handuzit, az Iráni Iszlám Köztársaság gazdasági és pénzügyminiszterét, akivel legelőször aláírták a harmadik magyar–iráni vegyes gazdasági bizottsági jegyzőkönyvet

Irán a migráció és a kábítószerkereskedelem megállításáért sokat tesz
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadta Szejed Ehszan Handuzit, az Iráni Iszlám Köztársaság gazdasági és pénzügyminiszterét
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter az aláírást követően elmondta, megnyugtatóan hatott az a mostani háborús helyzetben, hogy fontos döntéshozók kifejezetten jelesre vizsgáztak a stratégiai nyugalom, higgadtság és felelősségteljes viselkedés terén. Az elmúlt pár nap fontos tanulsága a külügyminiszter szerint, hogy nem minden az aminek látszik, nem kell hinni az álhíreknek.

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet, az egész világ érdeke lenne, hogy le tudjuk zárni az összes konfliktust. Úgy fogalmazott: „Mi a józan ész és a pragmatikus hozzáállás politikáját alkalmazzuk akkor, amikor Magyarország és Irán közötti gazdasági együttműködés fejlesztéséért dolgozunk. Azt szeretnénk, ha Irán minél előbb vissza térne a nemzetközi közösségen belüli békés együttműködés rendszerébe. Most a világgazdaság súlyos kihívásokkal szembesül, ezért azt gondoljuk, Irán visszatérésének a gazdaság adhatná az első lépését”

Ezt követően Szijjártó Péter elmondta, idén ünnepeljük a Magyarország és Irán közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének nyolcvanötödik évfordulóját, most pedig a gazdasági vegyesbizottság ülésén áttekintették a gazdasági együttműködés lehetséges feltételeit, és az, hogy ez nem csak egy politikai cél, hanem valós igény, azt mutatja az a tény, hogy kilencvenhat iráni illetve magyar vállalat vesz részt azon azon az üzleti fórumon, mely párhuzamosan zajlik a vegyesbizottsági üléssel. 

Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy az Iránba irányuló magyar gyógyszer- és textilimport, valamint az Iránból Magyarországra irányuló műanyagimport növekedése nyomán tavaly negyvenöt, idén pedig eddig ötvenöt százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom. A tárcavezető kiemelte, a magyar mezőgazdasági és egészségipari vállalatok előtt újabb exportlehetőségek állnak, folyamatban van az iráni részről az import engedélyek megadása a magyar vetőmag, baromfi és orvosi készülékek esetében. Emellett fenntartják azt az agrárkutatási egyezményt mely már évtizedek óta zajlik, s melyet magyar részről az Agrártudományi Egyetem koordinál. 

„Együttműködésünk legrobosztusabb területe a felsőoktatás, hiszen kétezer iráni diák tanul hazánkban önköltséges alapon, elsősorban az egészségtudomány és a gazdálkodás területén. Arra a száz ösztöndíjra, melyet iráni fiataloknak hirdettünk, hatszáz jelentkezés érkezett” – mondta el a tárcavezető. 

Hozzátette: „Nagyra becsüljük Irán erőfeszítéseit melyet a migráció és a kábítószerkereskedelem megállítása érdekében tesznek. Afganisztán és Pakisztán közelségéből fakadóan Iránnak nagy feladata van az Európába irányuló illegális migrációcsökkentés területén”

Végezetül Szijjártó Péter elmondta: „Mi itt Magyarországon elkötelezettek vagyunk a nukleáris energia békés polgári felhasználása mellett, ezért, és a globális biztonság elérése miatt támogatjuk hogy az átfogó nukleáris megállapodás, melyet a nyugati világ kötött Iránnal, minél előbb lépjen újra életbe. 

Kapcsolódó írásaink