Külföld

Taraneh Alidoosti: Rabok vagyunk, több millió rab!

Fejkendő nélküli képpel állt ki a tüntetők mellett az iráni színésznő

Fejkendő nélküli képpel állt ki az iráni tüntetők mellett az Instagramon Taraneh Alidoosti színésznő, az Oscar-díjjal jutalmazott Az ügyfél című 2016-os film egyik főszereplője.

Taraneh Alidoosti: Rabok vagyunk, több millió rab!
Iráni tüntetés
Fotó: AFP

A szerdán feltöltött képen a 38 éves színésznő táblát tart, amelyen a „nő, élet, szabadság” szavak olvashatók kurd nyelven. Ez a tüntetések egyik szlogenje.

...
Fotó: instagram

Alidoosti – aki Irán egyik legismertebb színésznője – többször bírálta az ország vezetését a tiltakozások kezdete óta, támogatásáról biztosítva a tüntetők követeléseit.

Néhány nappal korábban felidézte egy 2019-es bejegyzését, amelyben azt írta:

„Nem vagyunk állampolgárok, soha nem is voltunk. Rabok vagyunk, több millió rab.”

A közel nyolcmillió követővel rendelkező színésznő a hétvégén azt írta: nem tervezi, hogy elhagyja az országot, és kész megfizetni az árat azért, hogy kiáll a jogaiért.

„Maradok, és abbahagyom a munkát” – szögezte le.

„A bebörtönzöttek és a meggyilkoltak családjai mellett maradok. Én leszek a szószólójuk” – tette hozzá.

Az Iránban élő színésznő valószínűleg nem ússza meg következmények nélkül, hiszen a megmozdulások kezdete óta a hatóságok többször vegzálták azokat a hírességeket, akik támogatásukról biztosították a tiltakozókat.

A tüntetések kezdete óta legalább öt iráni színésznő tett közzé képet magáról a kötelező fejkendő nélkül szolidaritásának jeleként.

Az Iszlám Köztársaságban csaknem két hónapja mindennaposak a tiltakozások. A megmozdulások a 22 éves Mahsza Amini halálát követően kezdődtek, aki meghalt, miután az erkölcsrendészet őrizetbe vette a fejkendő nem megfelelő viselése miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom