Sport

Irán futballcsapatának kizárását követelik a FIFA-tól

Az iráni helyett az ukrán labdarúgó-válogatott indulna a világbajnokságon

Iráni és külföldi szervezetek is azt kérik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA), hogy függessze fel az Iráni Labdarúgó Szövetséget, és ne engedje indulni a válogatottját a katari világbajnokságon.

Irán futballcsapatának kizárását követelik a FIFA-tól
AZ egész világon tüntettek Mahsza Amini halála miatt
Fotó: AFP/John Lamparski

A spanyol Ruiz-Herta és Crespo ügyvédi iroda mellett iráni sportszemélyiségek meg nem nevezett csoportja hivatalos kérelmet küldött a FIFA-hoz, hogy tiltsa ki Iránt a közelgő katari világbajnokságról. A kérelmezők szerint az ország kormánya megsértette a FIFA alapszabályát, amikor nem engedi be a nőket a labdarúgó stadionokba Iránban.

„A nőktől folyamatosan megtagadják az egész országban a stadionba való belépést, és rendszeresen kizárják őket az iráni futballból. Ha a nőket nem engedik be a stadionokra, és az Iráni Labdarúgó-szövetség egyszerűen csak követi és betartja a kormányzati iránymutatásokat, akkor nem tekinthető független szervezetnek és mentesnek mindenféle befolyástól. Ez a megsértését jelenti a FIFA alapszabályának. A FIFA nem engedheti meg egy olyan ország részvételét a világbajnokságon, amely a legalapvetőbb emberi jogaik gyakorlása miatt üldözi nőit, sportolóit és gyermekeit” – írták a kérelmezők a közleményükben.

A felhívás hátterében az iráni hatóságok erőszakos fellépése áll a Mahsza Amini halála után kezdődött széles körű kormányellenes tüntetések ellen. A 22 éves, jogi egyetemre készülő Aminit szeptember 13-án azért tartoztatta le az iráni erkölcsrendőrség Teheránban, mert nem viselt fejkendőt (hidzsábot). Letartoztatása után a rendőrség szerint szívrohamot kapott, kómába esett, és két nappal később meghalt.

A BBC szerint a szemtanúk elmondták, Aminit nem sokkal letartóztatása után a rendőrautóban verték meg a rendőrök. Szeptember 17-én az iráni rendőrség tagadta a veréssel kapcsolatos vádakat, és azt állították, hogy szívelégtelenségben szenvedett. A klinika, ahol Aminit kezelték, közleményt adott ki, miszerint a lány már agyhalott volt volt, amikor szeptember 13-án kórházba került. Szeptember 17-én Teherán rendőrfőnöke kijelentette, hogy Amini letartóztatásának oka a fejkendő helytelen és a szűk nadrág viselése volt.

A fiatal lány halála után a tiltakozások először az iráni állam által a nők számára előírt hidzsáb miatt törtek ki, de hamarosan az országot irányító klérus elleni megmozdulásokba mentek át. A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, és még magának az Iszlám Köztársaságnak a bukását is követelték. A biztonsági erők éles lőszert és könnygázt vetettek be a tüntetések feloszlatására. Jogvédő csoportok becslései szerint több mint 200 ember meghalt.

Hős lett Elnaz Rekabi, mert hidzsáb nélkül versenyzett
Hős lett Elnaz Rekabi, mert hidzsáb nélkül versenyzett
Fotó: AFP/Rhea Kang

Közben Elnaz Rekabi, iráni hegymászó is veszélyes helyzetbe került, mert hidzsáb nélkül versenyzett a hegymászó világbajnokság döntőjében, Szöulban. Ezért a BBC szerint útlevelét és mobiltelefonját elkobozták, barátai és családtagjai nem tudták felvenni vele a kapcsolatot. A nemzetközi botrány hatására Rebaki azt írta az Instagramon, hogy a hidzsáb véletlenül esett le a fejéről.
„Üdvözlöm minden kedves és nemes honfitársamat, Elnaz Rekabi vagyok, aki 20 éve versenyzem az iráni sziklamászó és hegymászó válogatott tagjaként. Elnézést kérek az általam okozott aggodalomért” – írta a 31 éves sportoló, akit hatalmas tömeg várt Teheránba, ahol hősként ünnepelték.
Visszatérve a labdarúgó világbajnokságra, Szergej Palkin, a Shakhtar Donyeck vezérigazgatója felszólította a FIFA-t, hogy tiltsa el Iránt a vb-től, mert az ázsiai ország fegyvereket szállít Oroszországnak Ukrajna elleni háborúba.

„Míg az iráni vezetés jól szórakozik majd a válogatott meccsein a világbajnokságon, az ukránokat iráni drónok és iráni rakéták fogják megölni” – írta Palkin a Shakhtar Donyeck közösségi oldalain közzétett közleményében, amelyben az javasolja, hogy az iráni helyett az ukrán válogatottnak kellene indulnia a világbajnokságon.

Kapcsolódó írásaink