Külföld

Meghalt 90 éves korában a Tienanmen téri tiltakozások miatt bebörtönzött Pao Tung

Ő volt az egyik atyja a kollektív pártvezetés elvének, amelyet a párt később be is vezetett, hogy megakadályozza a hatalom egy kézben összpontosítását

Kilencvenéves korában elhunyt Pao Tung, az 1989-es Tienanmen téri tüntetésekkel iránti szimpátiája miatt kegyvesztett, majd bebörtönzött, legmagasabb rangú kommunista pártvezető – közölte a család.

Meghalt 90 éves korában a Tienanmen téri tiltakozások miatt bebörtönzött Pao Tung
Tienanmen téri tüntetés
Fotó: Facebook

Pao Tung szerdán hunyt el tüdőembóliában.

Pao a nyolcvanas években Csao Ce-jang akkor miniszterelnök és pártfőtitkár politikai titkára, a központi bizottság tagja és a Politikai Reformok Intézetének az igazgatója volt.

Számos politikai és gazdasági reformot dolgozott ki. Ő volt az egyik atyja a kollektív pártvezetés elvének, amelyet a párt később be is vezetett, hogy megakadályozza a hatalom egy kézben összpontosítását.

1989-ben azonban, amikor Kína nagy részére kiterjedtek a demokráciapárti tüntetések, a keményvonalas pártvezetők egyre jobban aggódtak a jövőjük miatt. A tüntetőkkel nyíltan szimpatizáló Csao és Pao karrierje kerékbe tört néhány nappal azelőtt, hogy június 4-én a hadsereget vetették be a Tienanmen téren tüntetők ellen. A támadásban százak, sőt talán ezrek vesztették életüket.

Csaót 2005-ben bekövetkezett haláláig házi őrizetben tartották, Paót pedig hétévi börtönbüntetésre ítélték. Ő volt a legmagasabb rangú pártfunkcionárius, aki börtönben ült a tüntetések miatt.

Büntetésének letöltése után az egyik utolsó ellenzéki volt, aki szabadlábon bírálta a rendszert, bár állandó megfigyelés alatt állt.

Kapcsolódó írásaink