Külföld

Elhunyt Leslie Phillips

Álmában, békésen halt meg hétfőn 98 esztendős korában Leslie Phillips, akit sokan a Folytassa-filmsorozatból ismertek. A művész 1942 és 1945 között a Durham könnyűgyalogság hadnagyaként szolgált a II. világháborúban.

Elhunyt Leslie Phillips
Phillips több mint kétszáz filmben, tévés és rádiós produkcióban szerepelt
Fotó: Rank Film - Cyclone / Collection Christophel via AFP

Csodálatos férjet vesztettem el, a közönség pedig egy igazán nagyszerű színészt – reagált férje, Leslie Phillips halálára Zara Carrt kedden BBC Newsnak. Az asszony hozzátette, párját az emberek szerették, s bárhová ment, megrohanták a rajongók. Ügynöke, Jonathan Lloyd szerint a színész álmában, békésen halt meg hétfőn.

Phillips nyolc évtizedes pályafutása alatt több mint kétszáz filmben, tévés és rádiós produkcióban szerepelt. A Folytassa, nővér! című filmben az általa játszott karakter, Jack Bell jellegzetes hanglejtéssel elmondott aranyköpései elkísérték egész hátralevő életében. A Folytassa-sorozat vezető színészgárdájából már csak a 86 éves Jim Dale van életben.

A közösségi médiában mások mellett Irvine Welsh, a Trainspotting írója emlékezett meg Phillipsről, akivel – mint felidézte – online küldtek üzeneteket egymásnak. Piers Morgan műsorvezető, tévés személyiség csodálatos karakterként és kiváló komikus színészként emlékezett meg róla.

Phillips London északi részén, Tottenhamben született. Az Italia Conti Színművészeti Akadémiára járt, mielőtt a Durham könnyűgyalogság hadnagyaként szolgált volna 1942 és 1945 között a II. világháborúban. Bár már az 1930-as években is feltűnt a mozikban, az ismertséget az első Folytassa-filmek hozták meg neki: a Folytassa, nővér (1959), a Folytassa, tanár úr (1959) és a Folytassa, rendőr (1960).

Népszerűséget hozott számára még a Doktor-sorozat Doctor in Clover című 1960-ban bemutatott epizódja is, valamint számos további vígjáték, köztük a Brothers In Law, a The Smallest Show On Earth és a The Man Who Liked Funerals. Szerepelt Sydney Pollack Távol Afrikától című hét Oscar-díjas filmjében, Steven Spielberg A Nap birodalma című háborús drámájában, az Anthony Hopkins rendezésében készült Augusztus című Csehov-adaptációban és ő adta a Harry Potter-filmekben a Teszlek süveg eredeti hangját is.

Phillips 1998-ban kapta meg II. Erzsébet királynőtől a Brit Birodalom Rendjét (OBE), 2008-ban pedig a kitüntetés parancsnoki fokozatát (CBE) is elnyerte. A színész 90 éves korában kétszer is átesett agyvérzésen.

Kapcsolódó írásaink