Sport

Szobrot emeltek Gerd Müller tiszteletére

Müller a Bayern színeiben 607 térmérkőzésen 566 gólt szerzett, a Bundesligában pedig 427 meccsen 365 gólig jutott

Szobrot emeltek a tavaly augusztusban elhunyt Gerd Müller tiszteletére a legendás futballista szülővárosában, Nördlingenben.

Szobrot emeltek Gerd Müller tiszteletére
Gerd Müller parádés lendítése a Bayern München 1976-os Eintracht Frankfurt elleni meccsén. Karl-Heinz Körbel csak nézi
Fotó: AFP/DPA/Sven Simon

Az életnagyságú, bronzból készülő műalkotást csütörtökön, a 75 évet élt világbajnok születésnapján avatták fel a bajorországi település központjában. A szobor Müllernek az 1974-es világbajnoki döntőben szerzett győztes gólját örökíti meg. A költségekhez a német szövetség és a városháza mellett az ötödosztályban szereplő TSV 1861 Nördlingen futballklub – melynek stadionja is Gerd Müller nevét viseli –, továbbá a Bayern München is hozzájárult.

Müller a Bayern színeiben 607 térmérkőzésen 566 gólt szerzett, a Bundesligában pedig 427 meccsen 365 gólig jutott, amivel toronymagasan a legeredményesebb. A német bajnokságban hétszer volt gólkirály. A válogatottban, mellyel 1972-ben Európa-, 1974-ben pedig világbajnok lett, 62 összecsapáson 68 találatot ért el.

A „nemzet bombázója” háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) és egyszer Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK). Négyszeres német bajnok és négyszeres kupagyőztes, 1970-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát.

Kapcsolódó írásaink