Külföld

Biden elárulta, miről szeretne egyeztetni a kínai elnökkel

Joe Biden amerikai elnök a G20-országok vezetőinek indonéziai csúcstalálkozóján arról szeretne egyeztetni Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy melyek azok a határvonalak, amelyeket egyik országnak sem szabad átlépnie – derült ki az elnök szerdán tartott washingtoni sajtótájékoztatóján.

Biden elárulta, miről szeretne egyeztetni a kínai elnökkel
Szakértők szerint Biden a felelőtlen amikor arról beszél, hogy Putyin atomfegyvert vethet be
Fotó: The Times

Biden arról beszélt, világosan kell látni, hogy van-e ellentét aközött, amit a kínai elnök Kína nemzeti érdekeiről gondol, és aközött, amit ő maga az Egyesült Államok kulcsfontosságú érdekének tart. Mint mondta: hajlandó együttműködni Hszivel, hogy feloldják ezeket az ellentéteket.

Biden megerősítette, hogy Tajvan kérdéséről is beszélni akar a kínai elnökkel. „Tajvan-doktrínánk egyáltalán nem változott” – szögezte le az amerikai elnök, aki korábban azzal vonta magára Peking haragját, hogy azt mondta: Washington katonákkal védené meg Tajvant, ha Kína megtámadja.

Peking szakadár tartományának tekinti a szigetet, és nem zárja ki, hogy erővel foglalja vissza a területet, melynek 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormánya van. Az Egyesült Államok a sziget legnagyobb fegyverszállítója, ugyanakkor tagja annak a nemzetközi konszenzusnak, miszerint csak egyetlen Kína létezik, és nem ismeri el Tajvant független országként. A katonai beavatkozást illetően az Egyesült Államok az úgynevezett stratégiai kétértelműség politikáját követi.

Joe Biden a héten először Phnom Penhbe utazik a Dél-kelet Ázsiai Országok szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójára, majd az indonéziai Balira, ahol a legfejlettebb és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20-csoport állam- illetve kormányfőinek találkozóján vesz részt.

Kapcsolódó írásaink