Külföld

Asztalhoz ülhet Putyin és Zelenszkij?!

Létezik egy békeajánlat, amely arany középút lehet Ukrajna és Oroszország számára

Több szakértő szerint a jelenlegi helyzetben talán egy fokkal közelebb kerülhetett a béke lehetősége. 

Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője közösségi oldalán hivatkozott a Politico értesülésére, miszerint amerikai nyomásra változtatott álláspontján az ukrán elnök azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel hajlandó tárgyalni a békéről az oroszokkal. A lap emlékeztetett arra, hogy hétfőn Volodimir Zelenszkij öt feltétel nevezett meg. Leszögezte többek között, hogy Ukrajna területi integritásának helyreállítása, valamint a háborús jóvátétel, a háborús bűnök miatti felelősségre vonás elengedhetetlen feltétel, egy dolgot azonban kihagyott, amit eddig fontosnak tartott: azt, hogy csak akkor tárgyal az oroszokkal, ha nem Vlagyimir Putyin lesz az elnök.

Érdekesség, hogy ez utóbbit egy rendeletbe is belefoglalta Zelenszkij még október elején, most azonban ez a feltétel eltűnt a felsorolásból. A Politico értesülése szerint ez annak tudható be, hogy az amerikai tisztviselők meggyőzték Zelenszkijt arról, hogy e feltételről mondjon le. Az amerikaiak ezt azért is kérték Zelenszkijtől, mert azt szeretnék, ha a nemzetközi közvélemény azt látná, hogy Ukrajna nyitott a békekötésre. „Ez nem jelenti azt, hogy rögtön a tárgyalóasztalhoz kell ülniük. Nem is hisszük, hogy alkalmas az idő erre, annak fényében, amit most Oroszország művel. De meg kell mutatniuk, hogy készek lezárni a konfliktust” – mondta erről egy, a Politicónak nyilatkozó amerikai tisztviselő.

A Mandiner pedig Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő Facebook-oldalán kifejtette véleményét tette közzé az oroszok herszoni kivonulásával kapcsolatban. A szakértő bejegyzésében kitért rá, hogy a jelenlegi helyzetben talán egy fokkal közelebb kerülhetett a béke lehetősége. 

Egy forrásom szerint a hír, hogy egy olyan békeajánlat van, ami alapján lehet »megegyezés«, valós” – fogalmazott bejegyzésében Demkó Attila.

„Ez a Donbasz és Krím cserébe Zaporizsjéért és Herszon megyéért, azaz Ukrajna területi veszteséget fogad el, de Oroszország lemond a szárazföldi összeköttetésről a Krímig” – részletezte a szakértő.

Demkó szerint az oroszok számára a háború stratégiai bukás, még ha meg is tartanak valamennyi földet.

„Ezt a harcot már február 24-én elvesztették, amikor egy gyenge és kicsi hadsereggel, ami maximum a déli régióra lett volna elég, megtámadták egész Ukrajnát. De ez olyan orosz stratégiai vereség, amely Oroszországot nem teszi irrelevánssá, hiszen megannyi ásványkincse és atomarzenálja miatt központi szereplő marad a világban. Presztízse viszont évtizedekre a mélybe hullik” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom