Belföld

Kocsis Máté: A megbukott brüsszeli energiaszankciós politika következményét minden magyar érzi

Minden magyar ember „a bőrén érzi”, hogy mit jelent Brüsszel elhibázott energiaszankciós politikája, amely megbukott – mondta a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szerda este Sopronban.

Kocsis Máté: A megbukott brüsszeli energiaszankciós politika következményét minden magyar érzi
Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kocsis Máté a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjáró sorozat rendezvényén, a fórumot megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett: 2014-ben, amikor Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, az Egyesült Államoktól már érkezett olyan igény Európához, hogy vezessen be energiaszankciókat Oroszországgal szemben.

Akkor Angela Merkel német kancellár „bölcsebb volt annál, mint a mai európai vezetők, akik elkövették ezt a hibát” – mondta.

Hozzátette: miután kitört a háború, megemelkedtek ugyan az energiaárak Európában, de aztán mérséklődtek és eredeti szintjükre csökkentek, majd amikor az Európai Bizottság, „a brüsszeli elit” úgy döntött, hogy kiterjeszti a szankciókat az energiahordozókra, onnantól az első hónapban kétszeresére, majd háromszorosára emelkedtek az energiaárak, ami felpörgette az inflációs folyamatokat.

Kapcsolódó írásaink