Külföld

Lemészárolják a disznókat Temes megyében

Viszlát röfik

Néhány héten belül már a második nagy járványgócot találták Temes megyében. Most elővigyázatosságból 18 300 állatot kell leölni.

Lemészárolják a disznókat Temes megyében
Veszélyeztetett állatfaj manapság a malac (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Nem jó idők járnak a romániai Temes megye sertéstenyésztőire. Október első felében Pérecen csaknem negyvenezer állatot kellett leölni, most pedig egy temesligeti farmon bukkantak rá egy hatalmas járványgócra a szakértők – írta meg szerdán a Főtér. A felfedezés nyomán 18 300 malacra vár kényszervágás. Fontos részlet, hogy mindkét telep a Smithfield nevű vállalathoz tartozik.

A péreci járvány elharapódzásában amúgy egy, a közelben lévő másik gazdaság hanyag tulajdonosa volt a ludas. Ő ugyanis ahelyett, hogy szólt volna az illetékeseknek a kórságról, titokban elásta a pandémia nyomán elhullott malacait. Ellene azóta már bűnvádi eljárás indult.

A lap megjegyzi, Romániában havonta átlagosan háromszázezer disznót szoktak levágni a fogyasztói igények kielégítésére – így a múltkori és a mostani járványveszteség, azaz a csaknem hatvanezer lemészárolt állat ennek közel a húsz százalékát teszi ki.

Kapcsolódó írásaink

Szörnyű présbe került a húsipar

ĀAz áremelkedés a már globálissá szélesedő afrikai sertéspestisjárvány, még pontosabban ennek kínai rombolása miatt következett be, a koronavírus megjelenése tovább rontott a helyzeten