Gazdaság

Az afrikai sertéspestis kitörése erősen befolyásolta tavaly a húspiacot

A fokozódó verseny ellenére a háztartási takarmányozási és ipari célú gabonatermelés enyhén növekedhet az Európai Bizottság előrejelzése szerint

A társadalmi igények a következő évtizedben továbbra is alakítják a mezőgazdasági piacokat – áll az Euró­pai Bizottság legfrissebb agrár-előrejelzésében. A tanulmányból az is kiderült, hogy élénkült a növényi fehérje iránti kereslet.

Az afrikai sertéspestis kitörése erősen befolyásolta tavaly a húspiacot
Jóval több baromfihúst eszünk majd a következő évtizedben
Fotó: MH

Az Európai Bizottság (EB) Mezőgazdasági Kilátások című kiadványa szerint visszaesik a vöröshúsok fogyasztása, és jóval több baromfihúst eszünk majd a következő évtizedben, míg a tejfogyasztás is mérséklődik. A jelentés bemutatja az Euró­pai Unió (EU) fő mezőgazdasági piacainak és a mezőgazdasági jövedelmeinek  kilátásait 2030-ig. Az uniós mezőgazdaság alapvető szerepet játszik 2019–2024 közötti Európai Bizottság politikai iránymutatá­saiban. A jelentés megbízhatóan mutatja be az EU mezőgazdaságának a fenntartható élelmiszerekhez és gazdálkodáshoz való hozzájárulását. A kutatásban kiemelték, hogy a társadalmi igények a következő évtizedben továbbra is alakítják a mezőgazdasági piacokat. Az unió-ban az emberek egyre inkább sürgető és időnként ellentmondó elvárásokat támasztanak az élelmezés iránt. Ezek az elvárások túlmutatnak az élelmiszerek megfizethetőségén, hiszen fontos például az egészség, az eredet, a kényelem, a környezet, az éghajlatváltozás és az állatok jóléte. Míg ezek a fejlemények gyakran magasabb termelési költségeket eredményeznek, és lehetőséget teremtenek a termelés hozzáadott értékének növelésére is a fokozott piaci differenciálás révén.

Az alternatív termelési és marketing rendszerek, mint például a helyi-, és biogazdálkodás, géntechnológiától mentes vagy az egyéb tanúsított termelés növekedni fog a kilátásidőszakban. Világszinten a kínálat tovább fog növekedni, de nem olyan gyorsan, mint a amekkora a kereslet ezeken a piacokon. Mint írják, ez lehetőséget teremt az uniós exportra.

A fokozott verseny ellenére a gabonatermelés az előrejelzések szerint enyhén növekszik a háztartási takarmányok és ipari felhasználások szempontjából, és folyamatos a globális kereslet kielégítése. A szójabab és a hüvelyesek termelése tovább növekszik, mivel nő a helyben előállított növényi fehérjetermékek iránti kereslet. Az EB szerint a cukortermelés várhatóan növe­kedni fog.

Az afrikai sertéspestis kitörése Ázsiában már erősen befolyásolja a húspiacot, de az egészre nézve a kilátások időszakában a piac továbbra is bizonytalan. Rövid távon a kínai import iránti kereslet jelentős növekedésére lehet számítani, főleg a sertéshúsra, ami várhatóan növeli az árakat. A kutatók úgy vélik, hogy a kínai termelés felépülésekor az áraknak csökkenniük kell.

A baromfihús várhatóan növeli részesedését az EU húsfogyasztásában, bár a teljes húsfogyasztás várhatóan enyhén csökken. Ezzel szemben az Európai Unió és a globális tejtermékek fogyasztásában továbbra is folytatódni fog a növekedés, ami magasabb tejtermeléshez vezet az öreg kontinensen. A tejtermékek piacán ugyanakkor jelentősen erősödik a sajt- és a vajgyártás. A tejtermelésben a tehenek számának csökkenésére kell készülni, ugyanakkor a termelékenység emelkedni fog, így a sajttermelés negyedével is emelkedik a következő évtized végére.

A specializált növények termelése várhatóan folyamatosan növekszik, és a kereskedelem is fokozódni fog – áll a Bizottság tanulmányában. A különféle gyümölcs- és zöldségtípusokra való áttérés a fogyasztók változó preferenciáival összhangban folytatódik.

Kapcsolódó írásaink

Biztonságban a magyar föld

ĀErősen rácáfolt Nagy István agrárminiszter a jobbikos Magyar Zoltán „oligarchákkal” kapcsolatos vádaskodására

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom