Külföld

Gőzerővel építik a petrinjai általános iskolát

A budapesti kabinet jóvoltából mintegy huszonötmillió euró (10,085 milliárd forint) értékű projekt keretében épül a földrengés sújtotta horvátországi Petrinjában az új általános iskola. A munka rendben zajlik, 2023 végére készül el az oktatási intézmény.

Gőzerővel építik a petrinjai általános iskolát
Magdalena Komes polgármester: Az 1700-as évek elején alakult a tanintézmény
Fotó: Magdalena Komes közösségi oldala

Mint arról korábban beszámoltunk, 2020 decemberének végén és 2021. január elején 4,5–6,3 erősségű földrengések rázták meg Közép-Horvátországot. A természeti csapás leginkább Petrinját sújtotta. Az anyagi kár értékét 37,5 milliárd kunára (csaknem kétezermilliárd forintra) becsülte a zágrábi kabinet.

Hazánk már a természeti katasztrófa másnapján jelezte, anyagi tehetségéhez mérten kész részt venni a helyreállításban. A kormány tanintézmény- és templomépítéseket is vállalt. Előbbiek körébe tartozik a petrinjai I. Számú Általános Iskola, ahol a horvátországi magyar sajtó legjelentősebb lapjának, a Képesújságnak a beszámolója szerint kitűnő ütemben haladnak a munkálatok.

A budapesti kormány jóvoltából a beruházásra mintegy huszonötmillió euró (10,085 milliárd forint) jut. A háromszintes épületben húsz osztályterem kap majd helyet. A földszinten lesz a konyha, az étkező, de a háznak lesz sportcsarnoka és egy kisebb közösségi tere is. Az első emeletre kerülnek az adminisztrációs munkatársak helyiségei, a tanári, az igazgatói iroda és további tantermek. Az épületet akadálymentesre és mozgáskorlátozottak számára is használhatónak tervezték.

Az intézmény egyébként több száz éves múltra tekint vissza, hiszen már az 1700-as évektől működött a helyszínen. A földrengés előtt kimondottan modernnek számított, gyakorlóiskolaként is szolgált tanítóképzősök számára.

Magdalena Komes, Petrinja polgármestere már az alapkőletételnél is háláját fejezte ki a kormánynak és a magyar népnek, nemrég pedig újabb köszönetnyilvánításként Demcsák Csabának, Magyarország zágrábi nagykövetének Petrinja város zászlaját nyújtotta át, amelyet az épülő iskola összes diákja kézjegyével látott el.

Kapcsolódó írásaink