Krónika

Egyre több halottja van a horvátországi földrengésnek

Erős, a Richter-skála szerinti 6,3 erősségű földrengés rázta meg kedden 12.20-kor Horvátországot, melynek epicentruma Petrinja térségében volt, de az egész országban, sőt, Magyarországon is érezni lehetett. A földmozgás mintegy tíz percig tartott folyamatosan és sokkal erősebb volt, mint az a rengés, amelyet a tavasszal éltek meg a horvát főváros polgárai.

Egyre több halottja van a horvátországi földrengésnek
Sziszekben is nagyon erős volt a földrengés
Fotó: PIXSELL/Marin Tironi

A Petrinjából érkező első képsorok borzalmasak, a fél város romokban hever, a helyszíni tudósítások szerint mindenhonnak sikoltások hallatszanak, többen megsérültek, egy 12 éves kislány életét vesztette. Mintegy húsz sérültről lehetett tudni kora délután, hármuk állapota súlyos.

Petrinjában a mentőalakulatok túlélők után kutatnak
Petrinjában a mentőalakulatok túlélők után kutatnak
Fotó: Az N1 TV felvétele

A Sziszekhez közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül.

A Majske Poljane nevű településen négy halottja van a földrengésnek, romok alatt találták meg őket, erősítette meg a sajtónak a glinai polgármester helyettese. 

Összeomlott a 18. századi templom
Összeomlott a 18. századi templom
Fotó: Cropix/Ronald Goršić

Žažina faluban egy templom dőlt össze, amelyben abban a pillanatban öt személy tartózkodott. Négyen kimenekültek, az ötödik, a templom orgonistája azonban nem volt ilyen szerencsés. A  15 méter magas templomtorony romjai alatt maradt, amely a rengés közben letört az épületről ésa templom belsejébe zuhant. A tűzoltóknak sikerült eljutniuk a közelébe, de akkor már nem adott életjeleket.

Objektum doboz

Darinko Dumbović, Petrinja polgármesterének szavai szerint városa „olyan, mint Hiroshima”. „Ebben a városban többé nem lehet élni. Az anyák a gyermekeik után sírnak, nem tudjuk, mi a helyzet az egyik óvodában, sürgősen segítségre van szükségünk” - mondta a polgármester az index.hr portál tudósítása szerint.

A polgármester sajtótájékoztatója közben ismét megremegett a föld:

Objektum doboz

A fedél nélkül maradtak egy részét, mintegy 500 embert a petrinjai laktanyában helyezik el ideiglenesen, a Vöröskereszt pedig sátrakat állít a többiek számára.

A kutatócsoportok túlélőket keresnek a romok között.

Borzalmas képsorok Petrinjából
Borzalmas képsorok Petrinjából
Fotó: jutarnji.hr

A zágrábi tűzoltóság minden nélkülözhető egysége Petrinjába ment, ahol puszta kézzel kutatnak a romok között.

A siseki kórház igazgatóhelyettese a sajtónak arról számolt be, hogy a helyzet borzalmas, mindenhonnan sebesültek érkeznek, nagyon sok a sérült.

Ugyanakkor a kórház épületében is nagy károk keletkeztek, az intenzív osztály, a sebészet, a nőgyógyászat romokban hever, a pácienseket egy másik épületszárnyba szállítják át.

A siseki és petrinjai sebesültek egy részét a zágrábi traumatológiai osztályokra szállítják.

A sziszeki kórházban kezeltek közül negyven beteget átszállítottak Zágrábba. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő már a helyszínre ért, a sajtónak arról számolt be, hogy Petrinjába ért a katonaság is. „KI kell telepítenünk az emberek egy részét, itt nem maradhatnak, ez a napnál is világosabb” - mondta.

Tűzoltók takarítják el a romokat
Tűzoltók takarítják el a romokat
Fotó: N1

Zágrábban az épületekben keletkeztek komoly károk

A földrengést az egész országban érezni lehetett, Zágrábban, a fővárosban is komoly károk keletkeztek, a földmozgás épületeket rongált meg, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük.

Objektum doboz

Az autók hosszú sorban álltak az utcákon, a villamosok is egymás után sorakoztak, a városközpontban folyamatos volt a rendőrautók szirénázása.

Zágrábban evakuálni kellett több kórházat is.A főváros a rengést követően mintegy két órára áramellátás nélkül maradt. A rendőrség arra kérte a fővárosiakat, hogy személygépkocsikat csak sürgős esetekben használjanak, mert akadályozzák a mentésben résztvevő járműveket.

A délután folyamán a rengéskor utcára menekült emberek lassan visszatértek otthonaikba, de sokan még mindig inkább az esőben az utcán maradtak.

Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

Az Al Jazeera riportere éppen élő tudósításban jelentkezett be, amikor remegni kezdett a föld:

Objektum doboz

Már érkezik a segítség

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az Európai Unió Horvátország mellett áll és felkérte a válsághelyzetekkel megbízott biztost, hogy mielőbb utazzon Horvátországba-

„Készek vagyunk segíteni” - tudatta Twitter-bejegyzésében Ursula von der Leyen.

Aleksandar Vucic szerb államfő azt mondta, Belgrád kész minden segítséget megadni Horvátországnak, amelyre szüksége van.

Hétfőn már volt egy földrengés ugyanebben a térségben

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás  követett.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani.

A horvát fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi - írta a sajtó.

Szlovénia elővigyázatosságból leállította a krskói atomerőművet

Szlovéniában elővigyázatosságból leállították a Krskóban lévő atomerőművet a szomszédos Horvátországban bekövetkezett földrengés miatt - jelentette be kedden a létesítmény szóvivője.

Az STA szlovén hírügynökség jelentése szerint ez a „szokványos eljárás az erős földrengések esetében”.

A földmozgást a fővárosban, Ljubljanában is érezték, akárcsak a szomszédos országokban, beleértve Magyarországot és Ausztriát is.

Kapcsolódó írásaink