Külföld

Lassult a népességfogyás Erdélyben

A halálozások csökkenő száma miatt lassult a népességfogyás Erdélyben. Az Erdélystat népmozgalmi közleményéből kiderül, Székelyföldön az átlagtól nagyobb mértékben apadt a születésszám.

Lassult a népességfogyás Erdélyben
Mérséklődött a fogyás üteme (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Közzétette hétfőn az Erdélystat a 2022. január–augusztusi időszak halálozási, születési és házasságkötési adatait – írta meg a Székelyhon. Mint olvasható, az előzetes információk szerint Székelyföldön a térségi átlaghoz képest nagyobb mértékben csökkent a születésszám az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva.

A statisztika szerint 3071 gyerek született, ami nyolcvanhárommal, azaz 2,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának mutatóitól. Ugyanebben az időszakban Székelyföldön 4543-an haltak meg. Ez az érték csak mintegy 2,9 százalékos javulást jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A természetes fogyás 2022 augusztusáig mintegy 1472 főre becsülhető, ami csak kicsit alacsonyabb, mint 2021 ugyanezen időszakára számolt 1523 fő.

Székelyföldön az erdélyi átlaghoz képest nagyobb mértékben nőtt a házasodási kedv, hiszen a vizsgált időszakban 1895 pár kötött házasságot, ami 2,5 százalékos bővülés a múlt évhez képest.

A megyei statisztikai hivatalok előzetes adataiból készített összesítés szerint Erdélyben 39 465 gyerek jött a világra 2022. augusztus végéig, ami 566 fővel, 1,4 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában.

Az Erdélystat idézett oldalát egyébként mindenképpen érdemes felkeresni, hiszen például a Partiumról is közöl friss adatokat.

Kapcsolódó írásaink