Külföld

Új óvoda a Székelyföldön

A csíkszentdomokosi római katolikus plébánia birtokán avatták föl Székelyföld legújabb óvodáját. A beruházást a magyar kormány jelentős összeggel támogatta.

Új óvoda a Székelyföldön
A beruházás összértéke 281,5 millió forint volt
Fotó: Kelemen Hunor Facebook oldala

Kiemelten fontos, hogy falun is olyan körülményeket tudjanak biztosítani a gyermekek oktatására, mint a városokban egyebek között erről is beszélt Kelemen Hunor Csíkszentdomokoson, amikor pénteken átadták Székelyföld legújabb óvodáját. Mint a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese fogalmazott, az erdélyi magyarság szerencséjének tartja, hogy az oktatási intézmények fejlesztésére a román és a magyar kabinetektől is forrásokat tud szerezni.

Az ingatlan átadásakor elhangzott, a helyi római katolikus plébánia tulajdonát képező, kétezer-ötszáz négyzetméteres telken felhúzott 748 négyzetméter hasznos alapterületű intézmény négy óvodás csoportnak, azaz csaknem nyolcvan fiatalnak tud magas színvonalú ellátást biztosítani. A budapesti kormány által is támogatott projekt összértéke 281,5 millió forint volt. Az intézmény fenntartását a tervek szerint az önkormányzat biztosítja.

Az avatáson Szilágyi Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára a község nagy szülöttét, Márton Áron erdélyi római katolikus püspököt idézte, aki szerint a nép is olyan, mint a gyermek: a tettekből ért. Hozzátette: 2010 óta a magyar kormány is a tettekre építi nemzetpolitikáját.

A Csíkszentdomokosi Kippkopp óvodát Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek áldotta meg.

Kapcsolódó írásaink

Harmadával több pénz az óvodáknak

ĀRétvári Bence: A képzés színvonala nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, és már csak emelt szintű érettségi birtokában felvételizhetnek a fiatalok erre a szakra