Külföld

Szijjártó Péter: Netanjahu szolgálná leginkább a békét

A közel-keleti béke és stabilitás fenntartásához nagyban hozzájárulna, ha Benjamin Nethanjahu vezetésével szilárd kormány alakulna Izraelben, az amerikai félidős választásokat pedig a Republikánus Párt nyerné – mondta Szijjártó Péter Jordániában.

Szijjártó Péter: Netanjahu szolgálná leginkább a békét
Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Egy stabil, Benjamin Netanjahu vezette izraeli kormány és az amerikai Republikánus Párt félidős választási győzelme reményteli és biztató fejlemény lenne a közel-keleti béke szempontjából – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Jordániában.  Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető az Ammáni Biztonsági Fórum nyitó panelbeszélgetésén kiemelte, Netanjahu írta alá az Izrael és több arab ország kapcsolatait normalizáló Ábrahám-megállapodásokat.

Szijjártó Péter felszólalásában leszögezte: Fontos lenne folytatni a Donald Trump előző amerikai elnök közvetítésével megkezdett közel-keleti békefolyamatot, hazánkra nézve már pusztán azért is, mert a térség biztonsági helyzete közvetlen kihatással van Európa biztonsági helyzetére. Felidézte azt is, hogy a már említett Ábrahám-megállapodások tető alá hozásában komoly szerepe volt Donald Trumpnak, aki előmozdította a párbeszédet és az együttműködést Izrael és az érintett négy arab állam között.

Az izraeli–arab békefolyamatok egyik nagy tanulsága a tárcavezető szerint az, hogy valódi vezetőkre van szükség, olyanokra, akik elég bátrak és erősek ahhoz, hogy újranyissák a kommunikációs csatornákat az egymással súlyos konfliktusban álló felek között. Ennek kapcsán kitért az ukrajnai helyzetre is, és hangsúlyozta, hogy ott is ezt a módszert kellene alkalmazni.

„Ha lehetséges volt Trump elnök számára, hogy újraindítsa a párbeszédet és közelebb hozza a békét Izrael és több arab ország között, akkor Ukrajnában is lehetségesnek kell lennie a béketeremtésnek” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: „Párbeszédre és a kommunikációs csatornák újranyitására van szükség, ugyanis ha feladjuk a párbeszédet, akkor a béke reményét is feladjuk.”

Kapcsolódó írásaink