Külföld

Átalakítanák a Szakszervezetek Művelődési Házát Csíkszeredán

A Csíkszereda központjában található jellegzetes épület, a Szakszervezetek Művelődési Háza átépítését és függőleges irányú bővítését tervezi a helyi önkormányzat. Az elképzelések szerint a centrumnak a jövőben a korábbinál több funkciót kellene betöltenie.

Átalakítanák a Szakszervezetek Művelődési Házát Csíkszeredán
A jövőben innovációs központként működne az épület
Fotó: Szakszervezetek Művelődési Házának közösségi oldala

A csíkszeredai önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok „jövőjére” kérdezett rá a közelmúltban a Székelyhon. Mint a válasz nyomán született cikkben olvasható, az egyik legnagyobb és legjellegzetesebb központi épület a Szakszervezetek Művelődési Háza, amely mintegy nyolc esztendeje került a település tulajdonába. A működtetését 2016 óta az akkor létrehozott Pro Cultura Siculi Közösségek Közti Fejlesztési Társulás biztosítja. Ennek az egyesületnek a tagjai a csíkszeredai és a Hargita megyei önkormányzat.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a lapnak arról beszélt, jelenleg a felújításához, átalakításához szükséges megvalósíthatósági tanulmány kiírásához szükséges tenderfüzet összeállításán dolgoznak. Utalt rá, az ingatlant függőleges irányban szeretnék bővíteni, melynek nyomán megváltozna jelenlegi külseje.

A polgármester úgy fogalmazott, szándékuk, hogy egyfajta innovációs központtá alakuljon az ikonikus ingatlan, amelyben a jövőben helyet kapna egy kezdő vállalkozóknak szóló inkubátorház és egy kutatási modul a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem számára, valamint a kulturális életnek is tere lenne benne. Ehhez egyeztettek többek között a Csíki Vállalkozók Egyesületével és a Sapientiával is.

Kapcsolódó írásaink