Külföld

Érkeznek a hírek a szlovákiai választásokról

Folyamatosan érkeznek a szlovákiai referendum hírei. Így egyebek mellett kiderült, Hájos Zoltán nyerte a polgármester-választást Dunaszerdahelyen, míg a Szövetség megyei és helyi szinten is megerősödött.

Érkeznek a hírek a szlovákiai választásokról
Sok kérdés dőlt el a hétvégén északi szomszédunknál (képünk illusztráció)
Fotó: Omar Marques / Anadolu Agency via AFP

Szinte szünet nélkül közli a helyi magyar és a szlovák sajtó a szombati összevont választás eredményeit. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a galántai eredményvárón örömét fejezte ki, hogy a párt messze túlteljesítette az előzetes várakozásokat. Úgy vélte, óriási siker, hogy az eddigi negyvenkettő helyett több mint félszáz megyei képviselőjük lesz. A sorból külön kiemelte Berényi Józsefet, akinek a megyeelnök-választáson az öt évvel ezelőtti szavazatok dupláját, több mint harminchatezer voksot sikerült begyűjtenie.

A pártelnök szerint a polgárok értékelik és érzékelik, hogy egy közös magyar képviselet van. Hozzátette, azok a függetlenként, de a Szövetség támogatásával induló polgármesterjelöltek, akik megnyerték a polgármester-választást – például a galántai Peter Kolek vagy a diószegi Krommer Krisztián – mind fontos bástyák a magyar közösség szempontjából.

Ugyancsak vasárnapi hír, hogy Hájos Zoltán nyerte a polgármester-választást Dunaszerdahelyen. A politikus 2009 óta vezeti a települést, s immár ötödik alkalommal diadalmaskodott. Hájos Zoltán a leadott 6542 szavazat negyvenhat százalékát szerezte meg. Legfőbb kihívói, Szelle Erika, illetve Horváth Zoltán 1400, illetve 1269 voksot kaptak.

Halász Béla (független) személyében tizenhat év után lesz új polgármestere Gútának. Halászra a polgárok 41,10 százaléka voksolt, így kiütötte a nyeregből Horváth Árpádot (Szövetség). A városban a részvételi arány alacsony, mindössze 43,47 százalékos volt.

Nagymegyeren a szombati nap abszolút nyertese Soóky Marián lett, aki városi független jelöltként indulva, eddigi Nagyszombat megyei képviselőként és iskolaigazgatóként is bizonyított már a régióban. Soóky Milán 1212 érvényes szavazattal 48,12 százalékos választási jelenlét mellett nyerte el a címet. A második helyen Lojkovič Sámuel végzett, ő 806 szavazatot zsebelt be. A harmadik helyen Kórósi Zalán zárt 694 szavazattal, a jelenlegi  polgármestert, Holényi Gergőt pedig csupán 614-en választották.

Nagy fölénnyel, a voksok 74,74 százalékának megszerzésével a függetlenként újrázó Keszegh Béla győzött a helyhatósági választásokon Komáromban. A Függetlenek Komáromért – 4KN csoportot 2018 óta vezető politikus a 9527 érvényes szavazatból 7121-et gyűjtött be.

Érsekújvár polgármesterét, Klein Ottokárt a Szövetség is támogatta, és sikerült is újráznia. Ugyanakkor a felvidéki magyar sajtó szerint elkeseredésre az adhat okot, hogy a Szövetség öt képviselőjelöltje közül senkinek se sikerült bejutnia a testületbe.

Párkányban immár harmadik ciklusát kezdte meg a függetlenként induló Szabó Eugen. Emellett a Szövetség kilenc képviselőjelöltje közül heten kerültek be a képviselő-testületbe, többséget szerezve a tizenhárom tagú városi tanácsban.

A szombaton lezajlott helyhatósági választások megmutatták, hogy a Szövetség a Dunaszerdahelyi járásra erős bázisként tekinthet, a régióban ugyanis összesen harmincöt településen diadalmaskodtak a párt által indított vagy támogatott jelöltek. A Szövetség emberei a Nagyszombat járási részében is magabiztos fölénnyel szerezték meg mind a nyolc helyet.

Pozsonyban Matúš Vallo marad a főpolgármester, míg Pozsonypüspökin sajnos nem sikerült Pék Zoltánnak megtartania a székét. Legyőzője Roman Lamoš, az SaS, PS és a Team Bratislava jelöltje lett. Hosszú idő után így nem lett magyar polgármestere a városrésznek.

Kapcsolódó írásaink