Külföld

Két hét múlva kezdődik az összevont választás Szlovákiában

Hamarosan urnákhoz járulhatnak a szlovák állampolgárok. Az elrontott vagy fel nem használt szavazólapokat a választók kötelesek az erre a célra kijelölt dobozba dobni, ha pedig netán kiviszik őket, szabálysértést követnek el, amiért harminchárom eurós bírság szabható ki. 

Két hét múlva kezdődik az összevont választás Szlovákiában
Oda kell figyelni, különben érvénytelen lesz a szavazat (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Két hét múlva tartják az összevont megyei és önkormányzati választásokat Szlovákiában. A Felvidék lakosai október 29-én kizárólag azon a településen voksolhatnak, ahol az állandó lakhelyük van. Összesen 6010 szavazóhelyiség lesz nyitva reggel 7.00 és este 20.00 óra között.

Az emberek a polgármesterekre, a városok és falvak, valamint az önkormányzatok vezetőire és a megyei önkormányzatok képviselőire szavazhatnak. Pozsony és Kassa esetében a városrészek vezetőit és képviselőit választják meg. 

A jelöltek neveit karikázni kell, s segítségképpen a számukat feltüntetik a szavazólapon. 

A kormány döntése alapján a referendum napján egy-egy fehér és kék borítékot kap a választó. A helyi képviselőjelöltekre és a polgármesterjelöltre leadott voksokat a fehérbe míg a megyei képviselőjelöltekre és a megyeelnökre leadottakat pedig a kékbe kell tenni. Ezután a tasakot a színének megfelelő urnába kell dobni. Ha a választó nem a megfelelő színű borítékba helyezi a lapot vagy az urnánál téved, voksa érvénytelen lesz. 

Az elrontott vagy fel nem használt lapokat a polgár köteles az erre a célra kijelölt dobozba helyezni, ha pedig kiviszi őket, szabálysértést követ el, amiért harminchárom eurós bírság szabható ki. 

Az összevont megyei és önkormányzati választáson a választópolgároknak a személyi igazolványukkal, a külföldi szavazóknak a tartózkodási engedélyükkel kell igazolniuk az azonosságukat. Külföldiek is szavazhatnak az összevont választáson.

Kapcsolódó írásaink

Szivárványkoalíciót jósol a szakértő

ĀSzéles körű, ám instabil összefogást hozhatnak a szlovákiai választások, viszont nagy pofon lesz a felvidéki magyarságnak, ha egyik pártjuk sem jut be a pozsonyi törvényhozásba