Külföld

Aki rosszul választ urnát, pórul jár

A szlovákiai őszi összevont választáson fehér, illetve kék borítékot is kap a választó. Aki a rossz urnába helyezi a voksát, annak a döntése érvénytelen lesz.

Aki rosszul választ urnát, pórul jár
A Felvidéken eljött a színes urnák kora
Fotó: MH

Az őszi, szlovákiai összevont helyi önkormányzati és megyei referendumon fehér, illetve kék borítékot is kap a választó – olvasható a Bumm.sk oldalon. Mint írják, a helyi képviselőjelöltekre és a polgármesterjelöltre leadott voksokat a fehér, a megyeieket pedig a kék borítékba kell majd tenni. Ha a polgár nem a megfelelő urnába dobja voksát, az érvénytelenné válik.

A helyi önkormányzati listán annyi jelölt sorszámát lehet bekarikázni, ahány képviselőt az adott szavazókörben választanak. A területileg illetékes szám fel lesz tüntetve a szavazólapon is – ugyanakkor a polgármesterjelöltek közül csak egyet lehet megjelölni. Ezt a két szavazólapot fehér borítékba kell tenni.

Az egyszeri polgár életét bizonnyal nem teszi könnyűvé, hogy például Pozsonyban és Kassán összesen négy-négy szavazólap lesz érvényben a referendumon.

A helyzetet úgy próbálja könnyíteni a belügyminisztérium, hogy a kassai és pozsonyi (fő)polgármester-jelöltek és a városi közgyűlésbe pályázók listájának bal szélén egy-egy szürke sávot helyeznek majd el.

Kapcsolódó írásaink

Szivárványkoalíciót jósol a szakértő

ĀSzéles körű, ám instabil összefogást hozhatnak a szlovákiai választások, viszont nagy pofon lesz a felvidéki magyarságnak, ha egyik pártjuk sem jut be a pozsonyi törvényhozásba