Külföld

Amerikai bírálat a budapesti nagykövetségnek

A The Wall Street Journal hosszú véleménycikkben kritizálta mind az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, mind a Biden-kormányzat woke-ideológia-hirdetését. 

Amerikai bírálat a budapesti nagykövetségnek
Sok a hasonlóság a woke-mozgalom és a radikális iszlám között
Fotó: Mandiner

Mint írták, az amerikai kultúra exportja régóta az egyik legnagyobb soft powere az USA-nak. Viszont szerintük a Biden-kormányzat az amerikai kultúra helyett a woke-ideológiát hirdeti – olvasható a Mandiner cikkében.

Elképesztő dolgokról számoltak be a véleménycikkben: „A »sokszínűség és befogadás előmozdítása« érdekében a Külügyminisztérium kulturális támogatásokon keresztül »drag színházi előadásokat« finanszíroz Ecuadorban. A támogatások célja a hivatalos dokumentumok szerint az amerikai külpolitikai célok és célkitűzések megvalósításának támogatása, a nemzeti érdekek előmozdítása és a nemzetbiztonság erősítése. Nem tisztázott, hogy a drag queen-előadások hogyan növelik az amerikai nemzetbiztonságot vagy mozdítják elő az érdekeinket – arról nem is beszélve, hogy miért kellene az amerikai adókból fizetni mindezt. Eközben egy kínai konzorcium ellenőrzi Ecuador két legnagyobb rézbányáját. Sok jót tesz a drag színház, amikor nincs elég rezünk az alapvető gyártáshoz.”

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin
Fotó: Kreml.ru (Sergei Bobylev)

„A Külügyminisztérium másik felháborító példája a woke virtue signaling, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége egy »Ki mondta?« kvízt tweetelt, amelyben a magyarokat arra kérték, hogy találják ki, hogy különböző kijelentéseket Vlagyimir Putyin vagy egy magyar politikus tette” – írták. „Egy egyenesen barbár ideológia nyer teret – kezdte az egyik idézet –, amely az amerikai egyetemekről ered, és amely tagadja mindazt az értéket, amit az emberiség létrehozott.” Ezt az állítólagosan aljas kijelentést, amellyel sok amerikai egyetértene, Magyarország miniszterelnök-helyettese mondta – ami egy olyan gondolatbűn, amely az amerikai nagykövetség szerint egy globális páriával teszi őt egyenlővé. Leszögezték: ezek általános iskolai bohóckodások, nem pedig az amerikai hatalom kivetítése. Ha az Egyesült Államoknak problémái vannak külföldi vezetőkkel, akkor felnőtt diplomáciai eszközökkel kell foglalkoznia velük. Ehelyett a diplomáciai erőfeszítéseinket Biden elnök, egy önjelölt külpolitikai szakértő alatt úgy lehetne összefoglalni, hogy »akit nem szeretek, az Putyin«.”

Hozzátették: Magyarország katonai telepítésekkel erősítette meg a NATO keleti szárnyát, miután Oroszország megszállta Ukrajnát, és idén ukrán menekültek tömegeit fogadta be. Viszont kiemelték, ahelyett, hogy arra bátorítaná Magyarországot, hogy folytassa ezen erőfeszítések megerősítését, a Biden-kormányzat nevetségessé teszi vezetőit, amiért a magyarok jogosan idegenkednek az amerikai egyetemek woke-ideológiájától.

Marcia Fudge amerikai politikus szavazási részvételre buzdít
Marcia Fudge amerikai politikus szavazási részvételre buzdít
Fotó: Lexiq

Az angol woke szó szerinti fordítása: felébredt. Ez átvitt értelemben arra utal, hogy valaki jól tájékozott, naprakész a világ történéseiről. A kifejezést ugyanakkor 2017 óta egy újabb jelentéssel is használják, amely szerint az a woke, aki érzékeny bizonyos társadalmi kérdések, például a rasszizmus vagy a szabadságjogok korlátozása vonatkozásában, e köré az értelmezés köré alakult a woke-kultúra vagy woke-ideológia. 

Kapcsolódó írásaink