Külföld

Mianmari puccs: A humanitárius válság súlyosbodására figyelmeztetett az ENSZ-megbízott

Az ENSZ emberiesség ellen elkövetett bűntettnek nyilvánította a katonai junta tetteit

A mianmari humanitárius válság súlyosbodására figyelmeztetett helyi idő szerint kedden az ENSZ mianmari különmegbízottja a világszervezet New York-i székhelyén.

Mianmari puccs: A humanitárius válság súlyosbodására figyelmeztetett az ENSZ-megbízott
Fegyveres rendőrjárőr a mianmari Yangon egyik utcájában, 2022. október
Fotó: AFP/NurPhoto

Noleen Heyzer kiemelte, hogy az 55 millió lakosú délkelet-ázsiai országban több mint 13,2 millió embernek nincs elegendő ennivalója, 1,3 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat, a két éve puccsal hatalomra került junta pedig nem hagy fel a lakosság elleni kegyetlenkedéssel.

Beszédében Heyzer beszámolt augusztusi mianmari látogatásáról, amely során találkozott a junta vezetőjével, Min Aung Hlaing tábornokkal. Azt mondta neki: az ENSZ elvárja Mianmartól, hogy térjen vissza a civil kormányzáshoz.

„Az emberek változást akarnak, nem fogadják el a hadsereg irányítását” – jelentette ki a megbízott. Felszólította a juntát a lakosság elleni légi csapások azonnali beszüntetésére, a politikai foglyok és az őrizetbe vett kiskorúak szabadon bocsátására, a kivégzések felfüggesztésére, valamint arra, hogy tegye lehetővé a puccs után őrizetbe vett legitim mianmari vezetőnek, Aung Szan Szú Kjínek, hogy kapcsolatba léphessen a külvilággal. Azt is követelte, hogy a hadsereg tegye lehetővé a Mianmarból elmenekült, több mint egymillió rohingja biztonságos hazatérését.

A megbízott leszögezte: bár jelenleg nem lát reményt a feszültség jelentős csökkentésére, a világszervezetnek konkrét lépéseket kell tennie a lakosság szenvedésének enyhítésére.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) által kidolgozott, a mianmari rendezést célzó ötpontos béketervvel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy a program keretében a humanitárius segélyek a hadseregen keresztül érkeznek Mianmarba, „és éppen azokhoz nem jutnak el, akik a leginkább rászorulnának”.

Hozzátette, hogy mivel várhatóan még többen menekülnek majd el Mianmarból, folytatja az egyeztetéseket az ASEAN-tagországokkal átfogó menekültprogram kidolgozásáról.

Kiemelte, hogy e törekvését a mianmari etnikai alapon szerveződött csoportok és a mianmari árnyékkormány is támogatja.

A mianmari hadsereg 2021 februárjában, a demokratikusan megválasztott parlament megalakulása előtt néhány órával vette át a hatalmat. A választáson győztes, béke Nobel-díjas Aung Szan Szú Kjít és több tízezer ellenzéki politikust vagy máskéntgondolkodót bebörtönöztek. Szú Kjít több perben már 26 évi szabadságvesztésre ítélték.

Az ENSZ emberiesség ellen elkövetett bűntettnek nyilvánította a katonai junta tetteit, és szankciókat léptetett életbe Mianmar ellen.

Kapcsolódó írásaink

Ismét nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma

ĀA fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek