Külföld

Hollandia vizsgálatot indít a területén működő állítólagos kínai kormányzati hivatalok ügyében

Kína hollandiai nagykövetsége közölte: Nem tud Hollandia területén kínai rendőrőrsök működéséről

A holland külügyminisztérium vizsgálatot kezdeményezett az ország területén működtetett, állítólagos kínai kormányzati hivatalok, azaz – feltételezések szerint – a kínai rendőrség engedély nélkül létrehozott két irodájának és tevékenységüknek felderítésére – közölte a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szerdán.

Hollandia vizsgálatot indít a területén működő állítólagos kínai kormányzati hivatalok ügyében
Képünk illusztráció
Fotó: Pexeles

A holland külügyminisztérium információira hivatkozva a hírportál közölte: a Fucsien és Csöcsiang kínai tartomány által működtetett irodákat hivatalosan az országban letelepedett vagy vendégmunkásként ide érkező kínaiak támogatására, adminisztratív feladatok, például vezetői engedélyek megújításával kapcsolatos ügyintézések lebonyolítására hozták létre.

Feltételezések szerint azonban az irodákat a kínai rendőrség működteti, és „teljesen illegális célt szolgálnak”. A 2018-ban létrehozott irodákat a „máskéntgondolkodók” nyomon követésére használhatják, illetve arra, hogy nyomást gyakoroljanak a pekingi rendszerrel kritikus kínai állampolgárokra – írták.

A holland külügyminisztérium közlése szerint az irodák illegálisan működnek. „Megvizsgáljuk, hogy az irodák pontosan mivel foglalkoznak, és megtesszük a megfelelő lépéseket” – írták, majd hozzátették: az olyan kérdésekkel, mint a vezetői engedélyek, a konzulátusoknak kell foglalkozniuk a Hollandia és Kína által egyaránt aláírt Bécsi Egyezményben foglaltaknak megfelelően.

A beszámoló szerint a két, rotterdami, illetve amszterdami székhelyű „tengerentúli rendőrőrsöket” először a madridi székhelyű Safeguard Defenders nevű civil egyesületet azonosította és számolt be róluk egy szeptemberi jelentésében. Az egyik irodát egy volt kínai rendőrtiszt, a másikat a kínai fegyveres erők egyik leszerelt tagja vezeti – írták.

Kína hollandiai nagykövetsége a holland hírportál megkeresésére közölte: nem tud Hollandia területén kínai rendőrőrsök működéséről – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink