Külföld

Kiváló eredményt értek el a BME fiatal mérnökjelöltjei

Kiváló teljesítménnyel képviselte hazánkat Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyén a Budapesti Műszaki Egyetem fiatal mérnökjelöltjeiből álló BME Suborbitals csapata.

Kiváló eredményt értek el a BME fiatal mérnökjelöltjei
Az első összeszerelés sikertelenül zárult
Fotó: Fabian Weber

A Portugal Space Agency és az European Space Agency által szervezett European Rocketry Challenge-re október 11 és 18 között került sor a portugáliai Ponte de Sor-ban, ahol Európa legnevesebb egyetemeinek csapata – csupán a legtehetségesebbnek bizonyuló 25 csapat - mértek össze tudását. A BME Suborbitals csapat saját kategóriáján belül a dobogó 3. fokára állhatott, az összesített ranglistán pedig a 9. helyezést érték el, a BME Suborbitals saját, S3 kategóriáján belül pedig az 5 helyezést.

c
A csapat 2022 márciusa óta dolgozik a verseny minden szabályzatának és követelményének megfelelő kutatórakéta fejlesztésén
Fotó: Fabian Weber

Az első kihívások nem a helyszínen tárultak a versenyzők elé. A csapat 2022 márciusa óta dolgozik a verseny minden szabályzatának és követelményének megfelelő kutatórakéta fejlesztésén, így az előkészületi hónapokat a technikai dokumentációk megalkotásával, az alkatrészek gyártásával és a rakéta összeszerelésével töltötték. A nyolcnapos esemény során számos szakmai szempontnak kellett megfelelnie mind a versenyzőknek, mind az általuk fejlesztett rakétának: a szakmai zsűri a rakéta mérnöki megvalósításán, a repülési minőségén és a csapat dinamikáján túl az innovatív és költséghatékony megoldásokat is értékelte. Ahhoz, hogy a rakétájukat biztonságosnak ítéljék a repülés szempontjából, két alapos műszaki vizsgán kellett bemutatniuk a rakéta megbízhatóságát.

A BME Suborbitals csapat
A BME Suborbitals csapat
Fotó: Fabian Weber

A több mint egy éves előkészület után a verseny legemblematikusabb pillanatát a rakéta végleges összeszerelése és a katonai bázisról történő felbocsátása jelentette, de mindez nem ment zökkenőmentesen: az első összeszerelés sikertelenül zárult, ugyanis egy elektronikai hiba miatt váratlanul beindult az ernyőnyitó-mechanizmus. A probléma azonosítása és a kisebb károk javítása után azonban pár órán belül sikeresen végrehajtották a kilövést. A repülés során a rakéta átlépte a hangsebességet és 3020 méter magasságot ért el, amellyel a 3 kilométeres kategória legpontosabb tagjai közé került. A csúcsmagasság elérése után tervszerűen kinyílt az ejtőernyő, ezzel biztosítva a rakéta épségben való landolását.

c
A repülés során a rakéta átlépte a hangsebességet
Fotó: Fabian Weber

„Elégedettek vagyunk azzal a teljesítménnyel, amit első szereplésünk során, korlátozott erőforrásból sikerült elérnünk, azonban úgy érezzük, hogy rengeteg terünk van még a fejlődésre egy ekkora kihívást jelentő nemzetközi mezőnyben. Alig várjuk, hogy jövőre újra megmérettethessük magunkat és láthassuk, mennyit vagyunk képesek fejlődni egy év alatt” – mondta el Hafner Zoltán, a BME Suborbitals csapatkapitánya.

Kapcsolódó írásaink