Külföld

Élesen bírálta Minszket, és elhagyta Fehéroroszországot az EU nagykövete

Schuebel: A kormány folyamatosan erőszakot alkalmazott ártatlan emberek ellen

Az EU fehéroroszországi nagykövete, Dirk Schuebel éles kritikát fogalmazott meg a fehérorosz kormánnyal szemben, és elhagyta posztját Minszkben, mert a fehérorosz kormány nem hosszabbította meg az akkreditációját és a vízumát – írta közösségi oldalán a diplomata.

Élesen bírálta Minszket, és elhagyta Fehéroroszországot az EU nagykövete
Dirk Schuebel, az EU fehéroroszországi nagykövete
Fotó: Facebook/Dirk Schuebel

Elmondása szerint a kormány megsértette az emberi és a nemzetközi jogot is, nemcsak a 2020-as választás előtti napokban, hanem a voksolás ideje alatt, különösen pedig az azt követő időszakban.

Az EU nem ismeri el a legutóbbi elnökválasztás eredményét, amelyen az ellenzék szerint Aljakszandr Lukasenka csalással győzött, majd tiltakozások robbantak ki, amelyeket brutálisan elfojtottak, az ellenzéki vezetők többségét pedig bebörtönözték vagy az ország elhagyására kényszerítettek.

A kormány „folyamatosan erőszakot alkalmazott ártatlan emberek ellen" – mondta Schuebel. Szerinte több mint 1340 politikai fogoly van Fehéroroszországban. Bejegyzésében a nagykövet szabadon bocsátásukat követelte. Külön kiemelte a bebörtönzött Alesz Bjaljackit, akinek szintén a szabadon engedését követelte, hogy átvehesse az idén neki odaítélt Nobel-békedíjat.

Kapcsolódó írásaink