Külföld

Egyre dagad a brüsszeli vakcinabotrány

Korrupció gyanújába keveredett Stella Kyriakides EU-s biztos

Stella Kyriakides számláján megjelent 4 millió euró, amivel nem tud elszámolni. Többen azt gyanítják, hogy az összeg a nyugati vakcinagyártóktól származik, s cserébe az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa szándékosan az unió polgáraira nézve hátrányos szerződést írt alá.

Egyre dagad a brüsszeli vakcinabotrány
Egyre súlyosabb vádak érik az egészségügyért felelős uniós biztost
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa, Stella Kyriakides ciprusi politikus ki sem látszik a korrupciógyanús botrányokból – írja az Origo. A portál felidézi, hogy a kinevezése után nem sokkal kitört koronavírus-járvány súlyosságát először kisebbíteni akarta, majd később megtagadta a Brüsszel nyugati vakcinagyártókkal kötött, az unió polgáraira nézve minden tekintetben hátrányos szerződéseinek nyilvánosságra hozatalát. Az Origo azt állítja, hogy az Európai Bizottság azt is tagadta, hogy ők szerződtek volna le a gyártókkal, noha a szerződéseken ott szerepelt – többek között – Kyriakides aláírása, akinek egyébként megjelent 4 millió euró a számláján, amivel nem tudott elszámolni. Brüsszel katasztrofális járványügyi kezelése miatt az Európai Kutatási Tanács (EKT) elnöke, Mauro Ferrari április 7-én lemondott a posztjáról.

Amint már említettük, Kyriakides nem akarta nyilvánosságra hozni az Európai Bizottság által a nyugati vakcinagyártókkal (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac és Sanofi-GSK) kötött szerződéseket. Ezen szerződések nyilvánosságra hozása azért lett volna fontos, mivel a brüsszeli testület az európai adófizetők pénzéből szerződött le a vakcinagyártókkal, tehát – mint az Origo rámutat – jogunkban állna tudni, hogy mégis mire költik az adóinkat. A portál hozzátette: a szerződések nyilvánosságra hozatalát leghangosabban a magyar kormány követelte, Budapest, jó példával elől járva,  teljes egészében nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket a Szputnyik V, illetve a Sinopharm vakcinájának a megvásárlásáról.

Az Európai Bizottság magyarországi képviselete végül Ómolnár Miklós megkeresésére reagálva ismerte el, hogy mégis Brüsszel szerződött le a vakcinagyártókkal. Az, hogy Kyriakidesék miért nem akarták nyilvánosságra hozni a szerződéseket, csak később derült ki. Ómolnár Miklós szerint a 4 millió euró volt az oka, amire az egészségügyi biztosnak semmiféle magyarázata nincs.

„Stella Kyriakides, miután lebukott a több millió eurós tranzakcióval, megpróbálta ismét megmagyarázni a történteket. Állítása szerint a pénznek nincs semmi köze az uniós vakcinaszerződésekhez. Pedig – Ómolnár Miklós megfogalmazása alapján – a vesztegetési pénzt minden jel szerint az oltóanyaggyártó cégek dobták össze, a nekik kedvező feltételekkel megkötött, a késlekedő, akadozó szállítást lehetővé tevő szerződésekért” – olvasható az Origo leleplező riportjában.