Külföld

Nyomozást indított a német szövetségi ügyészség a robbantások kivizsgálására

A gyanú szerint a szabotázs elkövetői több száz kilogrammnyi robbanóanyagot használhattak fel a robbantásokhoz

A német szövetségi ügyészség nyomozást indított az Északi Áramlat gázvezetékszálain történt szabotázs ügyében – közölte hétfőn a testület.

Nyomozást indított a német szövetségi ügyészség a robbantások kivizsgálására
Az Északi Áramlat csővezetékei
Fotó: AFP/Jens Buttner

A nemzetbiztonsági ügyek felderítésében illetékes ügyészség közleményében hangsúlyozta, elégséges bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy legalább két robbanás történt, és a nyomozás célja a tettesek azonosítása, valamint motivációjuk felderítése.

„Fennáll a gyanú, hogy az ismeretlen tettesek szándékosan idézték elő az alkotmányellenes, szabotázsnak minősülő robbantásokat, amelyek Németország külső és belső biztonságát egyaránt veszélyeztetik” – áll a közleményben.

A német ügyészségi vizsgálat egy, Svédországban már megindított vizsgálat mellett folytatják le.

Múlt héten a svéd főügyész, valamint a svéd és a dán kormány illetékesei is megerősítették: több, a helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak. A gyanú szerint a szabotázs elkövetői több száz kilogrammnyi robbanóanyagot használhattak fel a robbantásokhoz.

A robbanások több lyukat ütöttek a vezetékeken, amelyekből jelentős mennyiségű metán távozott a tengeren át a levegőbe.

A Balti-tenger alatti robbanások a múlt hónapban rongálták meg az Északi Áramlat–1 vezetéket, amely fő útvonalát képezte az Európába irányuló orosz gázszállításoknak.

Megrongálódott az Északi Áramlat–2 vezeték is, amelyet viszont nem is állítottak üzembe azután, hogy az ukrajnai orosz invázió miatt Németország felfüggesztette a vezeték hitelesítési eljárását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy ők támadták meg a vezetékeket, de az Egyesült Államok és szövetségesei ezt tagadták.

Vasárnap a német hatóságok azt közölték, hogy az eset kivizsgálására két hajót küldtek a robbantások helyszínére.

Kapcsolódó írásaink