Külföld

Északi Áramlat – Csökkent a gázszivárgás

A vezetékekben található gáz több mint fele már elszivárgott

A svéd parti őrség pénteken közölte, hogy csökkent az egyik szivárgás mértéke az Északi Áramlat–2 gázvezetéken, miközben Skandinávia több régiójában megemelkedett a metán szintje.

Északi Áramlat – Csökkent a gázszivárgás
Becslések szerint mintegy 80 ezer tonna metán szökhetett ki a megrongálódott vezetékekből, négyszer annyi, mint a norvég olaj- és gázszektor éves kibocsátása
Fotó: Swedish Coast Guard Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az Északi Áramlat–1 és –2 gázvezetéken négy helyen szivárog a gáz. A sérült részek nemzetközi vizeken, Bornholm szigete közelében találhatók, kettő Dánia, kettő pedig Svédország kizárólagos gazdasági övezetében.

Hétfőn tenger alatti robbanásokat észleltek a térség közelében. Több ország szabotázst emlegetett az incidens kapcsán. Bár a feltételezett rongálások idején egyik vezeték sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik.

Koppenhága szerdai becslése szerint a vezetékekben található gáz több mint fele már elszivárgott, a maradék pedig vasárnapig eltűnhet a rendszerből.

A levegőminőséggel kapcsolatos kutatásokat végző Nilu független norvég intézet szimulációja alapján a metánfelhő hétfő óta több svéd és norvég régió fölött átvonult, és még az Egyesült Királyságot is elérte. Becslések szerint mintegy 80 ezer tonna metán szökhetett ki a megrongálódott vezetékekből, négyszer annyi, mint a norvég olaj- és gázszektor éves kibocsátása. Norvégia az egyik legnagyobb szénhidrogén-termelő Európában.

Bár szakértők szerint a metán nem jelent közvetlen veszély az emberi egészségre, légkörbe kerülése hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Kapcsolódó írásaink