Külföld

Késsel fenyegették meg az iráni nagykövetet Dániában

Behatolt egy támadó pénteken Irán koppenhágai diplomáciai képviseletének területére, és késsel fenyegette meg Afszaneh Nadipur nagykövetet – közölte a teheráni külügyminisztérium.

Késsel fenyegették meg az iráni nagykövetet Dániában
Az iráni nagykövetség Koppenhágában
Fotó: Tasnimnews.com

A tárca tájékoztatása szerint a férfi több autót is megrongált mielőtt a nagykövetség egyik alkalmazottja le tudta gyűrni. A nagykövetasszony a körülményekhez képest jól van.

A koppenhágai rendőrség megerősítette az incidenst, amellyel összefüggésben őrizetbe vettek egy iráni állampolgárt, akit szombaton állítanak majd vizsgálóbíró elé.

Teherán elítélte a történteket ,és bírálta a dán rendőrséget. „Sajnálatos, hogy Európa szívében ilyen támadás történhet egy nő ellen, aki mellesleg a nagykövet, és diplomáciai mentességet élvez” - jelentette ki Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter. Ezen felül azzal vádolta a dán rendőrséget, hogy a riasztás ellenére nem érkezett időben.

Az ügyben péntek este bekérették a dán nagykövetet a teheráni külügyminisztériumba. Az átnyújtott tiltakozó jegyzék szerint a diplomácia kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény értelmében a fogadó ország felel a diplomáciai képviseletek biztonságáért. Teherán ezért elvárja, hogy Dánia tartsa magát a nemzetközi előírásokhoz – tette hozzá az iráni külügyminisztérium.

Egyelőre nem tudni, hogy a cselekménynek köze van-e az iráni kormányellenes tömegtüntetésekhez, amelyeket Mahsza Amini, az iráni erkölcsrendészet őrizetében meghalt fiatal kurd nő halála váltott ki.

Kapcsolódó írásaink