Külföld

Zelenszkij: Moszkva nem áll készen nukleáris fegyver bevetésére

Oroszország nem áll készen arra, hogy nukleáris fegyvert vessen be az ukrajnai háborúban, de az erről szóló kommunikáció is nagyon veszélyes – mondta pénteken a BBC-nek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij: Moszkva nem áll készen nukleáris fegyver bevetésére
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő
Fotó: AFP/Szergej Supinskij

Zelenszkij a brit közszolgálati médiatársaság hírtelevíziójának adott interjúban cáfolta, hogy egy minapi nyilatkozatában Oroszország elleni csapásmérésre biztatta volna a Nyugatot; szavai szerint félreértették ukránul mondott kijelentéseit, amelyeket egy online rendezvényen tett.

Az ukrán elnök kijelentette: az ukránok nem terroristák, nem harcolnak más országok területén. „Még (az elmúlt) nyolc év véres tragédiája után sem az a hozzáállásunk az oroszokkal szemben, hogy embereket kell gyilkolnunk, erre nem állunk készen, ellentétben az oroszokkal” – fogalmazott Zelenszkij.

Hangsúlyozta: véleménye az, hogy a világnak újabb szankciók révén mért „megelőző rúgásokkal” kell megállítania Oroszországot, nem katonai csapásmérésekkel.

Hozzátette, hogy az oroszok a maguk javára használták fel és „újrafordították” az általa mondottak először nyilvánosságra került fordítását.

Zelenszkij szerint a nukleáris fegyverek esetleges használatáról szóló kommunikáció az orosz társadalomnak szól, de így is rendkívül veszélyes.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Zelenszkij által tett kijelentésekről szóló első beszámolók után elítélte az ukrán elnöknek tulajdonított szavakat, mondván: Zelenszkij gyakorlatilag egy új világháború kirobbantására tett felhívást.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által nemrégiben elrendelt mozgósításról szólva Zelenszkij a pénteki BBC-interjúban úgy fogalmazott: „e behívott gyerekeknél sem gépfegyver, sem testvédő (katonai) ruházat nincs, csak ágyútölteléknek vetik oda őket, az életükért kell harcolniuk, ha nem akarnak kebabbá válni.”

Hozzátette, hogy Putyin nem nukleáris csapástól fél, hanem saját népétől, mivel csak a nép tudja megfosztani őt hatalmától és átruházni azt másra.

Az ukrán parlament határozatban sürgette nemzetközi törvényszék felállítását az orosz háborús bűnök kivizsgálására

Az ukrán parlament határozatot fogadott el pénteken, amelyben a törvényhozás az ENSZ-hez, az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz fordul a következő felhívással: hozzanak létre egy nemzetközi bíróságot, amelynek a feladata Oroszország Ukrajnában elkövetett háborús bűntetteinek kivizsgálása lenne – jelentette be Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő.

A határozatot a 450 fős törvényhozás 283 képviselője hagyta jóvá.

„Az ukrán verhovna rada (parlament) felszólítja az államok nemzetközi közösségét, használjanak fel minden lehetséges eszközt arra, hogy kellő nyomást tudjanak gyakorolni az Oroszországi Föderáció politikai és katonai vezetésére rákényszerítendő az Ukrajnával szembeni fegyveres agresszió beszüntetésére. Ezenfelül az egyetemes joghatóság elve alapján saját büntetőjoguk keretein belül vonják felelősségre azokat, akik Ukrajna területén súlyos nemzetközi bűncselekményeket követtek el" – idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál a határozatból.

A felállítandó testületnek az ukrán törvényhozás szerint rendelkeznie kell joghatósággal az Ukrajna elleni agressziós bűncselekmények kivizsgálására, olyan bűncselekményekére, amelyeket valószínűleg az Oroszországi Föderáció legmagasabb szintű politikai és katonai vezetése követett el, valamint vádemelésre az elkövetők ellen. Ezenfelül a bíróságnak jogosultnak kell lennie nemzetközi elfogatóparancsot kiadni, amelyet nem korlátozhat az állam- és kormányfők, illetve egyéb állami tisztségviselők mentelmi joga. A testületnek 2014 februárjától, az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni fegyveres agressziójának kezdetétől kezdve minden esemény felett joghatósággal kell rendelkeznie – szögezték le a határozatban a képviselők.

Kapcsolódó írásaink