Külföld

Kisajátították a Nobel-békedíjas Memorial orosz jogvédő szervezet moszkvai irodáját

Az orosz főváros tverszki kerületi bírósága pénteken az ügyészség indítványára elrendelte a Memorial tudományos-kutató és ismeretterjesztő központ moszkvai irodájának közcélú kisajátítását – ismertette az illetékes törvényszék.

Kisajátították a Nobel-békedíjas Memorial orosz jogvédő szervezet moszkvai irodáját
Jan Racsinszki, a Memorial jogvédő csoport egyik alapítója és Oleg Orlov, a Memorial egyik vezető aktivistája pénteken Moszkvában, miután kiderült, hogy a csoport kapja megosztva az idei Nobel-békedíjat
Fotó: AFP/Alexander NEMENOV

Az Oroszországban tavaly felszámolt jogvédő szervezetet mindössze pár órával korábban tüntették ki pénteken az idei Nobel-békedíjjal Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja mellett.

A Memorial közölte, hogy a bírósági döntés ellenére folytatja harcát az emberi jogokért, és ünnepelni fogja kitüntetését. „A Memorial szándéka és hivatása az emberekről, a történelemről, az elnyomás áldozatainak nyújtott segítségről és az állami erőszak elleni küzdelemről szól" – olvasható a szervezet állásfoglalásában, és hozzátették, hogy az oroszországi jogvédők erős nyomásnak vannak kitéve.

A tverszki kerületi bíróság megállapítása szerint viszont a jogvédő szervezet részese volt náci háborús bűnösök rehabilitálásának, aláásta az orosz hatóságok tekintélyét és hamis képet festett a Szovjetunióról.

„Az erős civil társadalom a leghatékonyabb eszköz a háborúval és az autoriter kormányzással szemben”

Az erős civil társadalom a leghatékonyabb eszköz a háborúval és az autoriter kormányzással szemben – jelentette ki Berit Reiss-Andersen, a Nobel-békedíjat odaítélő norvég bizottság elnöke pénteken délelőtt az elismerés odaítélésének kihirdetésekor.

Az idei kitüntetettek arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyének és a szervezetek kivételes szerepet játszhatnak a politikai ügyekben és a háború elutasításában – tette hozzá.

„Ez egyúttal egy üzenet is, hogy a háborúnak véget kell érnie" – nyomatékosította Reiss-Andersen.

Az idei Nobel-békedíjat a már említett Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista, a Memorial orosz jogvédő szervezet és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapta.

A Memorial jelezte: a kitüntetés arra bátorítja őket, hogy a szervezet oroszországi felszámolása ellenére más helyszínen folytassák az elkezdett munkát.

Az egyik társalapító, a 80 éves Szvetlana Gannuskina szerint a díj hatalmas elismerés mindazoknak Oroszországban, akik nem támogatják az ukrajnai háborút.

Fehéroroszország elítélte a Nobel-bizottság döntését. Minszk szerint a Nobel-békedíj odaítélésének folyamata annyira átpolitizálttá vált az elmúlt években, hogy az alapító Alfred Nobel „már forogni sem tud a sírjában" – írta a Twitteren Anatolij Glaz külügyi szóvivő.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető gratulált Alesz Bjaljackinak a díjhoz, és a fehéroroszok büszkeségének nevezte az aktivistát.

A Polgári Szabadságjogok Központja örömmel fogadta a kitüntetést. A szervezet szóvivője, Anna Trucsova elmondta: a díj tevékenységük tekintélyes elismerése.

A központot vezető Olekszandra Matvijcsuk eközben a Facebookon azt írta: szükség lenne egy nemzetközi törvényszékre, amely felelősségre vonhatná Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, illetve más háborús bűnösöket.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője hangsúlyozta: „napjainkban az ukrán nép a béke legfőbb letéteményese", egy olyan világé, „amelyben agresszió nélkül élhetünk".

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója bírálta, hogy az ukránoknak fehéroroszokkal és oroszokkal kell osztozniuk a Nobel-békedíjon. Podoljak emlékeztetett, hogy Fehéroroszország és Oroszország együtt vett részt Ukrajna lerohanásában.

Kapcsolódó írásaink