Külföld

Elon Musk szerint elkerülhetetlen Kína és Tajvan háborúja

A techguru szerint a válság megelőzése érdekében a Nyugatnak fel kell hagynia Tajpej támogatásával

Az űr meghódítása és az ukrán válság megoldására tett javaslatai után Elon Musk újabb ötlettel állt elő: Megszüntetné, de legalábbis jelentősen korlátozná Tajvan függetlenségét a világbéke megmentése érdekében.

Elon Musk szerint elkerülhetetlen Kína és Tajvan háborúja
Egy tajvani hadihajó amerikai gyártmányú rakétát lő ki egy hadgyakorlaton
Fotó: Sam Yeh/AFP

Elon Musk szerint elkerülhetetlen, hogy a tajvani konfliktus az ukrajnaihoz hasonló háborúba torkoljon – pontosabban elkerülhető, amennyiben a világ tiszteletben tartja az „egy Kína-elvet”, és elfogadja, hogy a sziget Hongkonghoz hasonlóan különleges státuszú területként Peking fennhatósága alá kerüljön.

A techmilliárdos rövid időn belül másodszor próbálja „megoldani” a világ problémáit. A napokban az ukrán válságról posztolt, és azt javasolta: Kijev mondjon le a Krímről, Herszonban, Zaporozsjéban, valamint a szakadár Donyecki és Luganszki Népköztársaságok területén pedig az ENSZ felügyelete alatt ismételjék meg a népszavazásokat, és tartsák tiszteletben a lakosság döntését.

Tajvan helyzete viszont merőben más. A kínai polgárháború végén a Mao Ce-tung vezette kommunistáktól vereséget szenvedő Kuomintang és a nemzeti hadsereg néhány jól védhető szigeten húzta meg magát, ezek közül a legnagyobb Formosa, a mai Tajvan volt. 1971-ig a Nyugat és az ENSZ a Csang Kaj-sek és utódai által vezette tajpeji kormányt ismerte el Kína képviselőjeként, akkor viszont a szovjet-kínai háború miatt fordult a kocka.

A Kuomintang ugyan nem vesztette el az USA gazdasági és katonai támogatását, de Washington üzleti és geopolitikai érdekeitől vezérelve megszakította Tajvannal a hivatalos diplomáciai kapcsolatot, és tudomásul vette az „egy Kína, két rendszer” doktrínáját, mely szerint a Kínai Köztársaság mintegy állam az államban, amolyan autonóm terület, de a kínai népet a külvilág felé Peking és a kommunisták képviselik.

A törékeny egyensúly az utóbbi években kezdett felborulni. A Trump-adminisztráció portekcionista politikája súlyosan sértette Kína érdekeit, Joe Biden elnöksége alatt pedig megszaporodtak a demonstratív látogatások Tajpejben, s mindez megerősítette Peking és Moszkva korábban felhőtlennek éppen nem mondható viszonyát.

Kapcsolódó írásaink