Külföld

Elon Musk visszaállítja Donald Trump korábban letiltott Twitter-fiókját

Vége a cenzúrának

A Twitter mikroblog új tulajdonosa, Elon Musk visszavonja Donald Trump volt amerikai elnök letiltását a közösségi médiaplatformról.

Elon Musk visszaállítja Donald Trump korábban letiltott Twitter-fiókját
Elon Musk
Fotó: PATRICK PLEUL / POOL / AFP

Musk szerint Trump fiókjának letiltása a Twitterről nem hallgattatta el a volt elnököt, hanem csak felerősítette nézeteit jobboldali hívei körében. Mint fogalmazott, a tilalom erkölcsileg tarthatatlan és egyenesen ostoba dolog volt. Hangsúlyozta, hogy csak ritka esetekben szabadna törölni a felhasználói fiókokat.

Mint mondta, az illegális, vagy destruktív tartalmú bejegyzéseket ugyanakkor törölni, illetve láthatatlanná kell tenni, a fiókokat azonban nem szabadna végérvényesen törölni. Trump nemrég közölte, hogy akkor sem áll szándékában visszatérni a Twitterre, ha Musk visszaállítja a fiókját. Trumpot a Twitter a Capitolium épületének tavaly január 6-i ostroma nyomán tiltotta ki a közösségi médiaplatformról. A Twitter akkor további erőszak szításának veszélyével indokolta lépését.

A volt elnöknek több mint 88 millió követője volt a Twitteren. Nemrég számos szélsőbaloldali NGO kezdett tiltakozásba és sürgette a Twitter bojkottját. Musk erre azt válaszolta, ki kellene vizsgálni, ki finanszírozza azokat az NGO-kat, amelyek a platform bojkottjára szólítottak fel. A szervezetek egyébként azzal vádolták a szólásszabadság mellett kiálló milliárdost, hogy újra teret adna az általuk gyűlölködőnek tartott jobboldali, konzervatív szereplőknek.

Kapcsolódó írásaink