Külföld

Kiváló ütemben halad az új magyar óvodák építése

Ha minden a tervek szerint halad, jövő ilyenkor százhúsz kisgyermek számára nyílik új lehetőség magyar óvodai nevelés-oktatás igénybevételére Kórógyon, Szentlászlón és Pélmonostoron. A projektet a kormány is támogatja.

Kiváló ütemben halad az új magyar óvodák építése
A tanintézmények már szerkezetkészen állnak (Képünkön a kórógyi óvoda leendő épülete szemlélhető.)
Fotó: Potápi Árpád János közösségi o

A budapesti kormány támogatásával olyan településeken épülnek fel a jövő zálogát jelentő magyar intézmények, ahol korábban nem léteztek ilyenek – olvasható a Képesújságban. A horvátországi magyar orgánum szerint ha minden a tervek szerint halad, jövő ilyenkor százhúsz gyermek számára nyílik lehetőség anyanyelvi óvodai nevelés-oktatás igénybevételére olyan településeken – Kórógyon, Szentlászlón és Pélmonostoron – ahol korábban nem léteztek ilyenek.

A munkálatok állásáról szerdán Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és kollégája, Pirityiné Szabó Judit is megbizonyosodott. A szentlászlói óvoda 5243 négyzetméteres telken található, magának az épületnek a bruttó alapterülete 436 négyzetméter. A ház három fő részből áll, egy kiszolgálóegységből, itt a konyha és a raktárak fognak helyet kapni, egy bölcsődei és egy óvodai egységből.

Mindhárom létesítményt várhatóan 2023 augusztus végén adják át.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége a magyar kormány támogatásának köszönhetően idén is folytatja a diákokat támogató programját. A 2022–23-as tanévre vonatkozóan most negyvenkilenc ösztöndíjat osztottak ki, s a sikeres pályázók ezúttal is bruttó húszezer kunás 1,160 millió forintos) támogatásban részesülnek. A nyertesekkel ünnepélyes keretek között kötötték meg a szerződést.

Kapcsolódó írásaink