Külföld

Apad a magyarság lélekszáma Horvátországban

A múlt hét végén hozta nyilvánosságra a horvát Állami Statisztikai Hivatal a tavalyi népszámlálás nemzeti kisebbségekre vonatkozó adatait. A magyarok mellett a szerbek száma is jelentősen mérséklődött az elmúlt években.

Apad a magyarság lélekszáma Horvátországban
Magyar kisiskolás egy eszéki tanintézményben (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A 2011-es népszámlálási adatokhoz viszonyítva a horvátországi nemzetiségek száma 328 738-ról 240 079-re fogyatkozott, ami 26,7 százalékos csökkenést jelent – egyebek mellett ez is kiderült a zágrábi Állami Statisztikai Hivatal múlt héten közzétett adataiból. Mint a helyi magyarság lapja, a Képesújság közölte, a legnagyobb médiafigyelmet a katolikusok számának és arányának a csökkenése okozta, valamint az, hogy a szerb nemzeti kisebbség aránya Vukovár területén egyharmad alá esett. Emiatt a helybéli horvát politikusok azt hangoztatják, hogy így már nincs lehetőség arra, hogy a szerb nyelv hivatalos használatban maradjon a környéken.

A horvátországi magyarság lélekszáma 25,6 százalékkal csökkent, ami annyit tesz, hogy a 2011-es 14 064-ről  mára 10 315-re apadt. A magyarok száma minden megyében mérséklődött – kivéve Zadar környékét, ahol a tíz évvel ezelőtti kilencvenhatról százhétre nőtt a számuk. Trianon évében egyébként hetvenhatezer honfitársunk élt a mai horvát állam területén.

A megyék közül Zágrábban honfitársaink aránya 34,1, Vukovár-Szerémben 30,42, Belovár-Bilogorában 28,15 míg Eszék-Baranyában 26,55 százalékkal apadt. Jelenleg egyébként még mindig Pélmonostor a „legmagyarabb” horvátországi város, ahol nemzettársaink száma 801-ről 637-re fogyott – ám a kiköltözők miatt az arányuk 7,96-ról 7,99 százalékra nőtt. Szomorú hír, hogy a Sziszek-Moslavina megyei magyarság többé nem fog tudni képviselőt választani, mert az ott élő honfitársaink száma száz alá esett.

Ismét ingyen tízóraizhatnak a Kórógyi Általános Iskolában a gyerekek a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) és a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A szervezet négy magyar tanintézményéből három Eszék-Baranya megye területén található, míg egy, a kórógyi általános iskola Vukovár-Szerémben. A kórógyi általános iskolában az uzsonnaköltség egyik felét a HMDK és a budapesti kabinet, míg másik felét a Tordincei járás állja.

Kapcsolódó írásaink