Külföld

A beneši törvények áldozataira emlékeznek szombaton Érsekújváron

Ökumenikus istentiszteletet tartanak és emléktáblát avatnak e héten szombaton 10 órakor a beneši törvények miatt meghurcoltak tiszteletére Érsekújváron. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke lesz.

A beneši törvények áldozataira emlékeznek szombaton Érsekújváron
Az emlékünnepen Lezsák Sándor is részt vesz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A második világháborút követő 1947-es felvidéki kitelepítés magyar érintettjeire és áldozataira emlékeznek szombaton Érsekújváron – írta meg csütörtökön a pozsonyi Új Szó. Mint olvasható, az ökumenikus istentisztelet és emléktábla-avatás tíz órakor lesz. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, az emlékünnepség védnöke Otokar Klein, Érsekújvár és Molnár Attila, a magyarországi Komárom polgármestere lesz. Ugyanezen a napon délután kettőkor avatják fel a vasútállomás előtti téren a bombázások áldozatainak emlékművét.

Az ökumenikus istentiszteletet Szent Kereszt Felmagasztalása-plébániatemplomban Ďurčo Zoltán, a nyitrai egyházmegye magyar hívekért felelős püspöki helynöke és Sasák Attila református lelkész celebrálja. Az emléktábla ökumenikus megáldásán, felszentelésén rajtuk kívül részt vesz Nagy Attila Ákos szőnyi református lelkész és Milus Ferenc ácsi római katolikus plébános. Az eseményen Ozsvald Damján gitárjátékkal és Novák Mónika szavalattal lép föl, majd Prohászka Marcell kitelepített emlékezik vissza a hányattatás időszakára lánya tolmácsolásában. A rendezvény szervezője a Kecskés László Társaság kulturális, hagyományőrző egyesület.

Kapcsolódó írásaink

Repedés a Beneš-dekrétumok falán

ĀElőször hozott pozitív ítéletet felvidéki elkobzásügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága – erre szakosodott jogászok szerint ez lehet az első lépés a rendezés felé vezető úton

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom