Külföld

Kiállt Afrikáért Hölvényi György Strasbourgban

Sürgette a demokratikus rendhez való visszatérést Burkina Fasóban Hölvényi György Strasbourgban. A KDNP európai parlamenti képviselője hangsúlyozta: az EU nem tudja egymaga kezelni az afrikai biztonsági kihívásokat, pedig Afrika ígérgetés helyett valós megoldást érdemel.

Kiállt Afrikáért Hölvényi György Strasbourgban
Rendőr őrködik a Burkina Fasó-i fővárosban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Issouf Sanogo

A pénteken Burkina Fasóban lezajlott katonai hatalomátvételt követően az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén vitatta meg az országban kialakult helyzetet, ezen szólalt fel Hölvényi György kedd este. A néppárti képviselő hangsúlyozta: fel kell ismernünk, hogy az uniós fellépés valódi lehetősége a nemzetközi szervezetek, a tagországok és a helyi partnerek cselekvésének koordinálásában rejlik. Legutóbb februárban folytattak vitát a Burkina Fasó-i helyzetről – emlékeztetett Hölvényi György, rámutatva arra, hogy akkor Helena Dalli, az Európai Bizottság (EB) egyenlőségért felelős biztosa az EB nevében arról beszélt: az Európai Unió reagálni fog a megváltozott Burkina Fasó-i helyzetre. Azaz bátorítja majd a demokratikus rendhez való visszatérést, és prioritásként kezeli a terrorizmussal szembeni fellépést.

Hölvényi György tükröt mutatott az uniós politikusoknak, úgy fogalmazott, szembe kell nézni azzal, hogy az eddigi fellépés igen kevés eredménnyel járt. Júniusban a vallási szélsőségesek Pansiban száz ember életét követelő támadást hajtottak végre, ami után ezrek menekültek el a térségből. Múlt héten pedig Ibrahim Traoré százados vitt végre Ouagadougouban sikeres katonai hatalomátvételt, megbuktatva a januári puccsot vezető Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredest. Idén tehát ez már a második katonai puccs, januárban ugyanígy bukott meg a korábbi elnök az afrikai országban. Hölvényi György rámutatott arra, hogy nem sajátosan Burkina Faso problémájáról van szó. Nyugat-Afrikában az elmúlt két évben a mostani volt a hetedik sikeres katonai hatalomátvétel. A sorozatos államcsínyek az egész szubszaharai régió stabilitását veszélyeztetik. Ez pedig lehetőséget ad a vallási szélsőségesek, köztük az Iszlám Állam térnyerésének.

A magyar politikus szerint Afrika ígérgetés helyett valós megoldást érdemel. Az EP plenáris ülésén megvitatták Az EU és Afrika szarva közötti stratégiai kapcsolat és partnerség című jelentést, amelyben a biztonság, az oktatás, a munkahelyteremtés, a nyomor és a migráció összefüggésének már-már vétkes figyelmen kívül hagyása Hölvényi György szerint nemcsak Európa biztonságára nézve aggasztó, de egyúttal az afrikai fiatalok áltatását is jelenti.

Az Etiópia, Szudán, Kenya, Uganda, Eritrea, Dél-Szudán, Djibuti, valamint az EU közötti kapcsolatokkal foglalkozó jelentéssel kapcsolatban az Európai Néppárt fejlesztéspolitikai szakmai vezetője elmondta, hogy Afrika szarva stratégiai fontosságú régió Európának. A terület nemcsak kereskedelmi és gazdasági, de biztonsági szempontból is megkerülhetetlen. Éppen ezért hatékony, célzott és valós kihívásokra reagáló fellépésre van szükség. A jelentésben szereplő, ködös megfogalmazásokra utalva a képviselő kiemelte: a mostani élelmezési és energiaválság közepette világos prioritások kellenek, a homályos utalgatások nem elegendők. Hölvényi György tévedésnek nevezte, hogy a térség gazdasági növekedése, a migráció megfékezése és a demokratikus folyamatok erősítése megvalósulhat biztonság nélkül, az ugyanis a fenntartható fejlődés előfeltétele. A biztonság mellett pedig égető szükség van a minőségi oktatás és szakképzés megalapozására is. Erre építő, helyi munkahelyeket teremtő beruházásokkal kínálhatunk valódi lehetőséget az afrikai fiataloknak a nyomor leküzdésére – hívta fel a figyelmet a KDNP-s politikus.

Az elmúlt hónapok eseményei azt mutatják, az EU nem tudja egymaga kezelni az afrikai biztonsági kihívásokat. Az EU nem vállalhat többet, mint amire valóban képes. Ha mégis így tesz, elveszti hitelességét. Ennek példáját az elmúlt években számos afrikai országban lehetett látni.

Kapcsolódó írásaink