Külföld

Afrikának partnerségre, nem kioktatásra van szüksége

Változásra van szükség az európai Afrika-politikában, a kontinensnek partnerségre, nem kioktatásra van szüksége - jelentette ki Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője csütörtöki közleményében.

Afrikának partnerségre, nem kioktatásra van szüksége
Hölvényi György
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Hölvényi György, az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának e témáról tartott meghallgatásához kapcsolódóan hangsúlyozta: az Afrika-politikában szükséges változáshoz elengedhetetlen egy karakteres jobboldali, kereszténydemokrata állásfoglalás.

Tájékoztatása szerint a frakció rövidesen elfogadja az új Afrika-politikájáról szóló állásfoglalását, amely - szavai szerint - meghatározó jelentőségű lesz a következő évekre. A kereszténydemokrata képviselő kijelentette: a fejlesztéspolitika az elmúlt harminc évben a baloldali és liberális politikai erők fogságába esett. Az Európai Néppárt készülő állásfoglalásában azonban jóval karakteresebben igyekszik meghatározni a pozícióját.

„Magyarországon már felismertük, hogy a migráció nem megoldás. Ehelyett a lehetőségekhez mérten arra kell törekednünk, hogy helyben nyújtsunk segítséget, közvetlenül a szükséget szenvedőknek” - fogalmazott.

A politikus kiemelte: minden lehetséges eszközzel segíteni kell az embereket, hogy a szülőföldjükön boldogulhassanak, és ne kényszerüljenek elvándorlásra. Rámutatott: Ehhez a béke és a biztonság megteremtése mellett az oktatás és a gazdasági partnerség a legfőbb eszköz.

A néppárti EP-frakció a február 17-18. között tervezett EU-Afrika Unió csúcstalálkozót megelőzően hozza nyilvánosságra az Afrika-politikáját évekre meghatározó állásfoglalását - tette hozzá Hölvényi György.

Kapcsolódó írásaink