Külföld

Tízmillió forintos gyorssegélyt küld Nigériába a Hungary Helps

Szijjártó Péter Facebook-posztjában reagált a nigériai Owo városában történt terrorcselekményre, amely mintegy 50 keresztény katolikus életét követelte Pünkösdhétfőn.

Tízmillió forintos gyorssegélyt küld Nigériába a Hungary Helps
A külgazdasági- és külügyminiszter a Hungary Helps program keretében pénzügyi gyorssegélyt ajánlott fel az érintettek családtagjainak
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A külügyminiszter Magyarország nevében szólva elítélte a brutális támadást, amely során fegyveres tüzet nyitottak egy katolikus templomban a hívekre. A támadás helyszínén készült videofelvételeken mindössze annyi látható, hogy a hívek vértócsákban fekszenek és sikoltozás is hallatszik. 

A tragédia körülményei egyelőre tisztázatlanok, a nigériai biztonsági erők még nem válaszoltak a sajtó kérdéseire. Muhammadu Buhari nigériai elnök összesen annyit nyilatkozott: bármi is történjék, ez az ország sosem fog engedni a gonosznak és a gyarló embereknek, a sötétség soha nem fogja legyőzni a fényt. 

Szijjártó Péter felajánlotta Nigériának a Hungary Helps azonnali tízmillió forintos gyorssegélyét az érintett katolikus egyházmegyének, amelyet a kenyérkereső nélkül maradt családtagok, árvák ellátására és kórházi kezelésekre fordítanak majd.

A külügyminiszter továbbá kiemelte azt is, hogy Magyarországnak, mint egy ezer éve keresztény országnak, erkölcsi kötelessége ilyenkor fellépni, és bár a megtörtént borzalmakat nem teszi semmissé, de egy rendkívüli gyorssegéllyel igyekszik hozzájárulni a tragédiában érintett közösség mielőbbi talpra állásához. 

Hölvényi: Az Európai Parlament és az EU ebben a helyzetben nem maradhat tétlen

Hölvényi György, a KDNP politikusa sajtóközleményt adott ki az történtekre reagálva. „Az elkövető személyazonossága egyelőre nem ismert, a keresztény közösségeknek azonban évek óta hasonló támadásokat kell elszenvedniük. 2015 és 2020 között mintegy 12 ezer keresztényt öltek meg a hite miatt. Bár a nigériai központi kormány ígéretet tett a terror megfékezésére, ennek nem látni valódi eredményét.„ - kiemelte emellett, hogy „az Európai Parlament és az EU ebben a helyzetben nem maradhat tétlen, nem dönthet úgy, hogy ideológiai alapon elfordítja az arcát a bajbajutottaktól.

Minden képviselőnek saját képviselőcsoportjában kell dolgoznia azért, hogy ebben a helyzetben az emberi jogokra oly gyakran hivatkozó EP képes legyen elismerni és elítélni a nyílt és erőszakos keresztényüldözést. Egyértelmű jelzést kell adnunk, ez európai politikusként erkölcsi kötelességünk.” - fogalmazott Hölvényi György.

Borrell: Az aljas tett felelőseit mihamarabb bíróság elé kell állítani

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő megdöbbentőnek nevezve a történteket, és közölte, hogy az Európai Unió elítéli a támadást.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a fegyveres csoportok támadásai egyre gyakoribbá válnak Nigéria különböző részein. Mint mondta, az „elfogadhatatlan és értelmetlen” erőszak a vasárnapi támadással átterjedt Nigéria eddig békés területére is. Borrell kijelentette: az Európai Unió szolidáris az ország népével, és együtt érez mindazokkal, akik elvesztették szeretteiket. „Az aljas tett felelőseit mihamarabb bíróság elé kell állítani” - fogalmazott.

A főképviselő közölte: az EU elkötelezett amellett, hogy együttműködjön a nigériai hatóságokkal az erőszak felszámolására és a tartós béke megtalálására. Az EU továbbra is támogatja Nigériát a fenntartható béke megteremtésére, a demokrácia elmélyítésére és az alapvető emberi jogok, köztük az istentisztelethez és a vallás, illetve a meggyőződés szabadságához való jog védelmének biztosítására irányuló erőfeszítéseiben - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Kapcsolódó írásaink